Rusya ve Çin askeri harcamalarını ikiye katladı… 3. Dünya Savaşı korkusu

Rusya ve Çin'in askeri harcamalara yüksek bütçe ayırması dünyada 3. Dünya Savaşı korkusunu ateşledi. Çin dünyada donanma açısından en büyük donanmaya sahip ve Rusya da en büyük tank filosunu elinde bulunduruyor. Son 10 yıl içerisinde Çin askeri harcamalarını iki katından fazla artırmış durumda. Ruslar ise herhangi bir savaş için yüzbinlerce ekipmanı hazır halde bekletiyor.

Aksam.com.tr

Ceyhan Ünal

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, son on yılda Çin ordusunun bütçesini iki katından fazla artırdı. 2020 yılında Çin, orduya 1.355 trilyon yuan yani 152 milyar Euro değerinde yatırım yaptı, ancak analistler ülkenin orduya harcadığı paranın rapor edilenden daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Aksam.com.tr'nin ExpressNews'ten aktardığı habere göre, Çin, yaklaşık 350 gemi ve denizaltıyla birlikte 130'dan fazla fırkateyn ile dünyanın en büyük donanmasına sahip ülke konumunda yer alıyor. Ancak uzmanlara göre Çin, her ne kadar askeri donanıma sahip olsa da 40 yıldır hiçbir savaşta yer almadığı için yenilmez değil.

Stanford Üniversitesi'nde Çin güvenlik politikası uzmanı olan Oriana Skylar Mastro, Çin savaşlarda nasıl bir performans gösterecek sorusuna "Bu milyon dolarlık bir soru" cevabını verdi.

Mastro, "En çok dikkat eden şey, Çin ordusunun gerçekte nasıl performans göstereceğinin belirsizliği" olduğunu ekledi.

Öte yandan, Rusya askeri bütçesinin üçte ikisini askeri teçhizatın satın alınması ve güncellenmesi için harcayacak. 44,1 milyar sterlinlik bütçe, Britanya'nın ordusunu geliştirmek için ayırdığı bütçeden daha düşük.

RUSYA'DA DURUM FARKLI

Rusya hakkında görüşlerini beyan eden Moskova merkezli askeri analist Pavel Felgenhaur, Moskova'nın hala "tankların savaşları kazandığına" inandığını ve Ukrayna'ya karşı tank savaşına hazır olduğunu söyledi.

Felgenhaur açıklamasının devamında, "Ruslar tankların savaşlar kazandığına inanıyorlar bu yüzden yüz binlerce insanı ve büyük miktarda ekipmanı hazır durumda bekletiyorlar." İfadelerini kullandı.

Çin, dünyanın en büyük donanmasına sahip olsa da Rusya, 15.000'den fazla tankla dünyanın en büyük tank filosuna sahip.