Rusya vanaları kapattı! Avrupa'nın enerji umudu Türkiye

Rusya'nın enerji ambargosuyla boğuşan Avrupa'nın gözü, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan'ın hayata geçireceği Trans-Hazar ulaşım rotasında. Avrupa basını da Türkiye'nin anahtar role sahip olduğunu vurguladı.

EMRE ÖZTÜRK / HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği (AB) haberleri yapan ve merkezi Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan uluslararası yayın organı New Europe'da yayınlanan haberde Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan arasında hayata geçirilmesi planlanan Trans-Hazar uluslararası ulaşım rotası ele alındı. Rotanın Avrupa için de büyük öneme sahip olduğuna vurgu yapıldı.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA

"Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye Trans-Hazar uluslararası ulaşım rotasına odaklandılar" başlıklı haberde 27 Haziran tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir araya gelen üç ülkenin bakanlarının ortaya koyduğu projenin Avrupa'da da heyecan yarattığı vurgusuna yer verildi. Yayın organı başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere üç ülkenin üst düzey isimlerinin katıldığı toplantıda Hazar Denizi'ni geçerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak yeni bir enerji, mal ve lojistik transit yolu için genel uzlaşma ve detayların sağlandığını ifade etti ve bir sonraki toplantının Kazakistan'da 2022 Sonbahar aylarında yapılmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

DEMİRYOLU PROJESİ MASADA

New Europe görüşmede karara bağlanan Trans-Hazar uluslararası lojistik, enerji ve mal yolunun Avrupa için özellikle çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yayın organı görüşmedeki Türkiye detaylarını ve projenin Avrupa için önemini şu sözlerle okuyucularına duyurdu: "Tileuberdi (Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi) bölgede Azerbaycan ve Türkiye'nin anahtar öneme sahip politik ve ekonomik ortaklar olduğunu ifade etti. Toplantıya katılanlar demiryolları, petrol boru hatları gibi ortak projelerin hayata geçirilmesini de masaya yatırdılar. Avrupa yönündeki sınırlı sayıda enerji fırsatları düşünüldüğünde Hazar Denizi'nden Karadeniz'e uzanan bir rota Avrupa için özellikle önemlidir. Toplantıya katılan bakanlar da bölgedeki ulaşım hacminin arttırılmasının bölgedeki limanlarda yeterli sürede gerçekleşecek olan bir gümrük vergisi ve teknik modernizasyon istediği konusunda hemfikirler. Bu şekilde ticaret ve ekonomik işbirliği de güçlenecek."

HAZAR KORİDORU GELİŞTİRİLECEK

Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan dışişleri ve ulaştırma bakanları 27 Haziran 2022'de bir araya geldi. Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru'nun geliştirilmesi konusu ele alındı.