Rusya stratejik olarak nükleer silahlarını Belarus'a taşıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kışkırtılmamış savaşı, Moskova'nın Şubat 2022'de geniş çaplı işgalini başlatırken öngördüğü gibi gitmiyor. Aradan geçen 18 ayın ardından, bu yüzyılda Avrupa'da yaşanan en büyük kara savaşı görünürde bir son olmaksızın devam ediyor.

Aksam.com.tr

Milliyetçilik ve kalıcı bir miras arzusuyla hareket eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna karşı saldırısı ilerledikçe çaresiz görünüyor. Çatışmanın yarattığı yıkıcı gelişmeler ve dışarıdan uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle içeride siyasi ve ekonomik baskılar artarken, pek çok gözlemci Başkan Putin'in zaferi eve getirmek için dramatik bir hamle arayışında olabileceğinden şüpheleniyor.

Özellikle Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve hatta Çin'deki siyasi ve politik çevrelerde süregelen bir endişe, Rusya'nın bu hedefe ulaşmak için taktik (savaş alanı, düşük verimli veya stratejik olmayan olarak da bilinir) nükleer silahlara yönelebileceği yönündedir. Bunun gerçekleşme ihtimali şu anda düşük olarak değerlendirilse de, Sayın Putin'in stratejik olmayan nükleer silah (NSNW) cephaneliğinden bir veya daha fazla silahı patlatma olasılığı sıfır değildir.

Moskova'nın bu silahlardan bazılarını bu yaz komşu Belarus'a konuşlandırdığı bildirildi.