Rusya Sarmat füzesiyle Batı'ya gözdağı verecek

Rusya lideri Putin'in 9 Mayıs Zafer Günü etkinliklerinde son model kıtalararası hipersonik ‘Sarmat' füzesini meydana çıkarması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Mayıs Zafer Günü nedeniyle eski Sovyet ülkeleri liderlerine tebrik mesajı gönderdi. Putin mesajında "Bugün ortak görevimiz, farklı ülke halklarına bu kadar acı veren Nazizm'in yeniden canlanmasına engel olmaktır" ifadesine yer verdi. Rus lider, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin başkanlarına gönderdiği mesajlarda ise bugün askeri personelin ataları gibi, anavatanlarının Nazi'lerden kurtarılması için omuz omuza savaştığını kaydetti ve "1945'te olduğu gibi zafer bizim olacaktır" dedi

HİPERSONİK FÜZELER

Putin'in konuşmasıyla başlayacak törende ilk defa Rusya'nın son model kıtalararası hipersonik 'Sarmat' füzesini de meydana çıkarması bekleniyor. Geçitte klasik silahlarda ciddi kısıtlama olacağı ise şimdiden biliniyor. Ukrayna savaşında cephede kullanıldığı tahmin edilen T-80 tankları, 'Koalitsia-SV' obüs topları, termobarik 'TOS-1' füze sistemiyle kısa menzilli hava savunma silahı 'Pantser-S' boy göstermeyecek.

SAVAŞI BİTİRME UMUDU

Bazı siyasi gözlemciler Rusya lideri Putin'in Ukrayna'ya resmen savaş ilan ederek Rusya'da seferberlik duyurusu yapacağını iddia ederken bazıları ise 9 Mayıs konuşmasında savaşı sonlandırma adımı atabileceğini dile getiriyor.

CIA: NÜKLEER SİLAH İŞARETİ YOK

CIA Direktörü William Burns, Financial Times konferansında yaptığı açıklamada, ABD istihbarat teşkilatlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanacağına dair "pratik bir kanıt" görmediğini söyledi. Ancak Burns, Putin'in "kaybetmeyi göze alabileceğine inanmadığını", ABD'nin nükleer tehdide "çok keskin bir şekilde odaklanması" gerektiğini de sözlerine ekledi.