Rusya nükleer santralden çıkmıyor! Silahsızlandırma çağrılarına ret

Rusya, büyük risk yaratan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki silahlı varlığını sonlandırma çağrılarına olumsuz cevap verdi. Rusya Dışişleri “Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması çağrılarını reddederek, "Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir" dedi.

YENİ ÇERNOBİL OLMASIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, önceki gün gerçekleştirdikleri görüşmede Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" ifadelerini kullanırken, Guterres, "Zaporijya Nükleer Santrali'ne verilen herhangi bir zarar intihar olur" dedi.

SİLAHSIZ BÖLGE OLSUN

Liderlerin nükleer santralin silahsızlandırılması çağrılarına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya, mart ayından bu yana kontrolünü elinde tuttuğu Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması ve santral çevresinde silahsız bölge oluşturulması çağrılarını reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev, "Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir" dedi. Nechayev, Rusya'nın durumu incelemek üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) temsilcilerinin çok yakın zamanda tesisi ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

BOMBARDIMAN BÜYÜK RİSK

Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron telefon görüşmesi yaptı. İki liderin Zaporijya Nükleer Santrali'ne Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından bir ekip gönderilmesi gerektiğini konusunda hemfikir oldukları belirtildi. Putin, "Zaporijya'ya bombardıman büyük felaket riski doğuruyor" dedi.

HALK 'EN KÖTÜ SENARYO' İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

Zaporijya Nükleer Santrali'nde risk devam ederken santral çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanlar da en kötü senaryoya hazırlanıyor.

Rusya Zaporijya Nükleer Santrali'nin silahsızlandırılması çağrılarına olumsuz cevap verince santral çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanların korkusu daha da arttı. BBC ekibi santral çevresindeki hazırlıkları izledi. BBC muhabiri James Waterhouse gözlemlerini aktardı:

RADYOAKTİF TEMİZLİK YAPILDI

"Zaporijya'ya indikten sonra iki şey göze çarpıyor. Kiev'e kıyasla daha endüstriyel ve nemli bir yer. Sarı koruyucu giysili, acil durum görevlilerinin bulunduğu bir süpermarketin otoparkına gittik. Bir radyoaktif kirlilik durumunda temizlik tatbikatı yapıyorlardı. Ukrayna'daki son nükleer kriz 1986'daki Çernobil faciasıydı. Sovyet dönemi reaktörü havaya uçmuştu. Tatbikat, bölgenin en kötü senaryoda ne kadar hazır olduğunu görmek isteyen üst düzey yetkililerce izlendi. İki haftadır santral ve çevresi yoğun ateş altında. Taraflar birbirlerini suçluyor. Birleşmiş Milletler denetçilerinin Zaporijya nükleer santraline girmesi çağrısı yapan son uluslararası kuruluş NATO oldu. Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirski, "Rus işgal güçleri oradayken, nükleer santralin güvenliğini sağlamak imkansız. Bu herkesin anlaması gereken başlıca endişe" diyor.

DURMAKSIZIN PATLAMA OLDU

Rus denetimindeki bölgelerden kaçmayı başaran Ukraynalılar endişe içinde bekliyor. Enerhodar kentinden yeni kaçmış Olena "Korkunç, çok korkunç, sürekli bombardıman var" diyor ve ekliyor: "Çok patlama oldu ve orada kalmak çok tehlikeli hale geldi. Evimi terk etmek istemedim ama başka seçeneğim yoktu."