Rusya kuklanın sahibini arıyor

Moskova, 139 kişinin hayatını kaybettiği DEAŞ saldırısının arkasında kimin olduğunu araştırıyor. Rus lider Putin, Ukrayna'yı işaret ederken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da, ABD'nin Ukrayna'yı kurtarmaya çalıştığını iddia etti.

Rus Tass haber ajansı, teröristlerin isimlerini Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Raçabalizod, Muhammadsobir Fayzov ve Şamsidin Fariduni olarak açıkladı. Çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan dört teröristten ikisinin suçlarını kabul ettiği ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda 139 kişi hayatını kaybederken, 182 kişi ise yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 4 saldırgan dahil 7 kişi yakalanıp çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Katliamı terör örgütü DEAŞ üstlenirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırının Ukrayna'yla bağlantılı olduğunu öne sürmüştü.

"ABD, KİEV'İ KORUYOR"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da, Komsomolskaya Pravda için kaleme aldığı makalede ABD ve Ukrayna'ya dikkat çekti. Zaharova, saldırısının ardından ABD'nin Rusya'da yasadışı ilan edilen DEAŞ terör örgütünden bahsederek, "Ukrayna'yı kurtarmaya, kendisini ve yarattığı Zelenski rejimini örtbas etmeye çalıştığını" öne sürdü. Zaharova, "Amerikalı siyaset mühendisleri, Crocus Belediye Binası saldırısının DEAŞ terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği masallarıyla kendilerini köşeye sıkıştırdılar" dedi.

"TERÖRÜ GÜÇLENDİRDİ"

Sözcü Zaharova ayrıca daha önce ABD'nin Ortadoğu meselelerine müdahalesinin, bugün bile bölgede aktif olan bir dizi radikal ve terörist grubun ortaya çıkmasına, güçlenmesine ve kurumsallaşmasına yol açtığını belirtti.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Teröristlerin bağlantıları araştırılırken kameraların karşısına geçen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, soruşturma bitene kadar DAEŞ iddiaları hakkında yorum yapılmayacağını söyledi. Saldırının, Rus istihbaratı için bir başarısızlık olup olmadığı sorusunu Peskov, "Hiçbir ülke teröre bağışık değildir" şeklinde yanıtladı. Kremlin'e ABD'nin Moskova'ya saldırı uyarısı sorulan Peskov, "Özel servislerimiz bağımsız çalışıyor. Terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliği çok az" yanıtını verdi.

139 CANA DUALARLA ANMA

Rusya, terör saldırısında ölenlerin yasını tutuyor. Binlerce kişi olay yerine hayatını kaybedenler için çiçekler ve mumlar bıraktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de hayatını kaybedenler için kilise mum yaktı, dua etti.