Rusya, Kırım köprüsüne yönelik saldırıları engellediğini açıkladı: Bombardıman ve saldırılarda en az 2 kişi öldü

Rusya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'yı Moskova tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlayan önemli bir köprüye saldırı girişiminde kullanılan üç Ukrayna deniz insansız hava aracını imha ettiğini ve köprüyü bir yıldan kısa bir süre içinde üçüncü kez geçici olarak kapatmaya zorladığını söyledi.

Aksam.com.tr

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre bir deniz insansız hava aracı Cuma günü geç saatlerde, diğer ikisi ise Cumartesi sabahı erken saatlerde imha edildi. Ukraynalı yetkililerden hemen bir yorum gelmedi.

Aksam.com.tr'nin The Washington Post'tan çevirdiği habere göre, Ukrayna ile savaşta Kremlin güçleri için kilit bir ikmal yolu olan Kerç köprüsü, Rusya'nın geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana defalarca saldırıya uğradı.

Ekim ayında meydana gelen ve Rus yetkililerin bomba yüklü bir kamyonun neden olduğunu söylediği patlamada üç kişi ölmüştü. Temmuz ayında köprüye düzenlenen ve bir çiftin ölümüne, kızlarının da ağır yaralanmasına yol açan bir başka saldırıda ise yolun bir bölümü tehlikeli bir şekilde asılı kaldı.

Kırım ve Rusya'yı birbirine bağlayan köprü, askeri ve sivil ikmal için kilit bir arter ve Kremlin'in 2014 yılında ilhak ettiği yarımada üzerindeki kontrolünün bir göstergesi olarak Moskova için hem lojistik hem de psikolojik açıdan büyük önem taşıyor.

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Cumartesi öğleden sonra Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinin bombalanması sırasında bir sivilin öldüğünü ve iki sivilin de yaralandığını söyledi. İki Ukrayna insansız hava aracı bölgenin Valuysky bölgesine saldırarak özel bir ev ve arabada küçük hasara neden olurken, bir başka insansız hava aracı da Grayvoronsky bölgesinde Rus hava savunması tarafından durduruldu.

Bölge Valisi Roman Starovoit, Cumartesi günü yine Ukrayna sınırındaki komşu Kursk bölgesinde bir köyün bombalanması sırasında bir kadının da yaralandığını söyledi. Starovoit bombardımandan Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

Genellikle Rusya topraklarındaki saldırılar hakkında yorum yapmaktan kaçınan Ukraynalı yetkililer, saldırıları başlatıp başlatmadıklarını söylemedi. Rusya'nın sınır bölgelerinde insansız hava aracı saldırıları ve bombardıman düzenli olarak gerçekleşiyor.

Bu arada, Moskova'dan atanan belediye başkanı Aleksei Kulemzin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentine yönelik Ukrayna bombardımanında dört kişinin yaralandığını söyledi. Donetsk, Eylül ayında Rusya tarafından yasadışı olarak ilhak edilen dört Ukrayna vilayetinden biri olan aynı adlı doğu Ukrayna vilayetinin bölgesel başkentidir. Şehir 2014 yılında Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolü altına girmişti.

Ukrayna ordusu Cumartesi günü yaptığı düzenli güncellemede Rusya'nın önceki 24 saat içinde dört füze saldırısı ve 39 hava saldırısının yanı sıra çoklu roketatarlarla 42 saldırı düzenlediğini söyledi.

Vali Oleh Prokudin'e göre, Cumartesi günü Ukrayna'nın güney Kherson bölgesine yapılan bombardıman sırasında bir kişi öldü ve iki kişi yaralandı. Daha kuzeydeki Kryvyi Rih Belediye Başkanı Oleksandr Vilkul, Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin memleketi olan orta Ukrayna kentindeki uçaksavar savunmasının bir saldırıyı başarıyla engellediğini söyledi, ancak saldırının niteliğini belirtmedi.