Rusya ile muhalifler Ankara’da görüştü

Halep’te rejim güçleri tarafından katledilen siviller için Türkiye’nin devreye girdiği konuşuluyor. Batı basını, Ankara’da Suriyeli muhalifler ile Rusya’nın bir araya geldiğini öne sürdü ve ‘Washington bölgeden izole ediliyor’ yorumunda bulundu.

1

Esad militanlarının hem karadan hem de havadan düzenlediği saldırılarla insani durumun ciddileştiği Halep’in doğusunda akan kanı durdurmak için, Türkiye’nin aracılığıyla Suriyeli muhalifler ile Rus yetkililerin görüştüğü iddia edildi. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi önceki gün Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinin Ankara’da Rusya ile gizli görüşmeler yaptığı iddiasını sayfalarına taşıdı. Gazetenin Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberine göre, bu girişim akan kanı durdurmak için Türkiye’nin aldığı bir inisiyatif. 

TÜRKİYE ÇABALADI

Görüşmede, Halep’te oluşturulacak insani yardım koridorunun ve muhalifler içerisinden radikallerin tasfiye edilmesinin ana konular olduğu öne sürüldü. İddialardan bir gün sonra Suriyeli muhaliflerin birleşerek Halep Ordusu’nu kurduklarını açıklaması dikkat çekti. FT’nin haberi sonrası tüm Batı medyasının manşetlerine taşıdığı iddiaları muhalifler de Ruslar da yalanlamadı. RİA Novosti’ye konuşan muhalif isimlerden Samir Naşar, “Bu görüşmeler Türkiye’nin çabaları ile çok temkinli bir biçimde üç gün yapıldı. Toplantılara Türkiye’nin etki edebileceği gruplar katıldı” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Suriyeli muhaliflerle yıllardır Türkiye’de görüşmeler yaptıklarını belirtti.

TİMES ABD İZOLE

Muhaliflerle Rusların Ankara’da bir araya geldiği iddiaları The Times tarafından Washington’ın bölge politikalarından izole edildiği yönünde yorumlara neden olurken, konuya ilişkin ilk tepki ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında, iddialara ilişkin “Biz Suriye halkının acısını dindirecek bütün çabaları memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu. Daha önce de Rusya ile ABD muhalifler içerisindeki radikallerin temizlenmesi konusunda Cenevre’de anlaşmıştı. Fakat Suriyeli muhaliflerin, Şam ve Moskova yönetimiyle pasif kalan Washington üzerinden görüşmeyi reddettiği iddia edilmişti.

Rejimden  BM’de skandal  yorum

Esad rejiminin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Beşşar Caferi, rejimin Halep’te kaçan sivillere yönelik katliamına ilişkin fotoğrafı Güvenlik Konseyi’nde “muhaliflerin saldırısı” şeklinde sunarak bir skandala imza attı. Skandal sonrası AA’ya konuşan fotoğrafın sahibi Arif al Arif, “Fotoğrafı çektiğim alanda rejim güçlerinin kullandığı havan topu parçalarını gördük. Rejim Cub Kubbe’de doğrudan sivilleri hedef aldı. Olay yerine sivil savunma ekipleriyle beraber gitmiştik. Caferi ve rejim yalancılıkta ustalar” diyerek Caferi’yi yalanladı.

‘Şam’ın Fethi Cephesi’ İdlib’e geçebilir’

Suriyeli muhalif grup Ahrar uş Şam liderlerinden Muhammed el Şami, ‘Ankara’da Rusya ile muhalefet görüşmesi iddiaları’ üzerine, Aşark el Evsat gazetesine konuştu. El Şami, toplantıya muhalifleri temsilen 13 kişiyle birlikte Rus ve Türk yetkililerin katıldığını, ABD destekli muhalif gruplarınsa yer almadığını bildirdi. Şami ayrıca, İçinde radikallerin yer aldığı Fetih el Şam’ın ateşkes ilan edilmesi durumunda Doğu Halep’ten ayrılıp güvenli bir şekilde İdlib’e geçmeyi kabul ettiğini söyledi. 

Lavrov’dan kafa karıştıran Halep Ordusu çıkışı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Moskova yönetimi ile muhalifler görüştü’ iddiası dolanıyorken kafaları karıştıran bir açıklama yaptı. İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Lavrov, Halep’in doğusunda kaybeden 5 muhalif grubun kurduğu ‘Halep Ordusu’ hakkında “Bu, El Nusra Cephesi’ne (yeni adı Fetih el Şam) yeni isim kazandırma ve örgütü hak ettikleri cezadan koruma girişimi olabilir” dedi.STAR