Ahmet Eraslan
Japonya geçtiğimiz ay santralden çıkan suyu okyanusa bırakmaya başlamış ve bu durum Çin'in sert eleştirilerine neden olmuştu. Çin misilleme olarak Japonya'dan yapılan tüm su ürünleri ithalatına genel bir yasak getirdi.
Rus gıda güvenliği gözlemcisi Rosselkhoznadzor Salı günü yaptığı açıklamada Japon gıda ihracatını Çinli muhataplarıyla görüştüğünü söyledi. Rusya, Çin'in en büyük deniz ürünleri tedarikçilerinden biri ve pazar payını arttırmaya çalışıyor.
Rosselkhoznadzor'dan yapılan açıklamada, "Ürünlerin radyasyonla kirlenmesinin olası risklerini göz önünde bulunduran Rosselkhoznadzor, Çin'in Japonya'dan balık ürünleri tedarikine getirdiği kısıtlamalara katılma olasılığını değerlendiriyor" denildi. "Nihai karar Japon tarafıyla yapılacak görüşmelerin ardından verilecektir."
Düzenleyici kurum, Rusya'nın bu yıl şimdiye kadar 118 ton Japon deniz ürünü ithal ettiğini söyledi.
Rosselkhoznadzor, Japonya'ya görüşmelerin yapılması gerektiğine dair bir mektup gönderdiğini ve 16 Ekim'e kadar trityum da dahil olmak üzere Japonya'nın ihraç edilen balık ürünlerine uyguladığı radyolojik testler hakkında bilgi talep ettiğini söyledi.
Japonya hükümetinin üst düzey sözcüsü Hirokazu Matsuno Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın Rusya'nın Salı günkü duyurusunu inceleyeceğini söyledi.
Japonya, sudan ayrıştırılması zor bir radyonüklid olan trityum hariç çoğu radyoaktif elementin giderilmesi için arıtıldıktan sonra suyun güvenli olduğunu söylüyor. Su daha sonra serbest bırakılmadan önce uluslararası kabul gören seviyelere kadar seyreltilmektedir.
Japonya, Rusya ve Çin'den gelen eleştirilerin bilimsel kanıtlarla desteklenmediğini söyledi.
Matsuno Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında "Rusya'dan bilimsel kanıtlara dayanarak hareket etmesini şiddetle istiyoruz" dedi ve Rusya'nın Temmuz ayında su salım planına yeşil ışık yakan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Fukuşima uzman ekibinin bir üyesi olduğunu sözlerine ekledi.
Pazartesi günü, Japonya Çevre Bakanlığı su testlerine ilişkin son raporunda, 19 Eylül'de örneklenen deniz suyunun analiz sonuçlarının, trityum konsantrasyonlarının 11 örnekleme noktasının tamamında tespit alt sınırının altında olduğunu ve insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını gösterdiğini söyledi.
Interfax'ın Salı günü bildirdiğine göre, Rosselkhoznadzor'un uzak doğu şubesi, Rusya'nın arıtılmış suyun salındığı yere nispeten yakın olan bölgelerdeki testler için kullanılan deniz örneklerinde de herhangi bir usulsüzlük tespit etmediğini söyledi.
Rusya'nın balıkçılık ajansına göre Rusya geçen yıl toplam avının yaklaşık yarısı olan 6,1 milyar dolar değerinde 2,3 milyon metrik ton deniz ürünü ihraç etti ve Çin, Güney Kore ve Japonya en büyük ithalatçılar oldu.