Rusya, bir yıl aradan sonra ilk kez Dera’ya saldırı düzenledi

Rusya, dün geç saatlerde ülkenin güneyindeki Suriyeli muhalif grupların kontrolü altında bulunan bölgelere saldırılar gerçekleştirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl Suriye’nin güneyinde ateşkes ilan edilmesinden beri ilk kez Dera’nın doğu kırsallarında Ruslar tarafından saldırılar gerçekleştirildiği belirtildi.

SOHR’un açıklamasında ayrıca 25’ten fazla hava saldırısı düzenlendiği belirtilirken, saldırı sonucunda can ve mal kaybı yaşanıp yaşanmadığı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Uçaklar Hmeymim hava üssünden kalktı

SOHR tarafından yapılan açıklamada saldırı gerçekleştirilen savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeybatısındaki Hmeymim hava üssünden kalktığı belirtildi.

Astana görüşmelerinde ana gündem maddeleri arasındaydı

Suriye’nin güneyinde yer alan Dera, Kuneytıra ve Suveyda illerinin bir kısmı Astana görüşmeleri sonucunda karar verilen gerilim azaltma bölgerinden birini oluşturuyor. Rusya geçtiğimiz Temmuz ayında ABD ve Ürdün ile bu bölgede ateşkes uygulanması konusunda anlaştığını açıklamıştı.

12 bin kişi Dera’dan ayrıldı

SOHR’un perşembe günü verdiği bilgilere göre geçtiğimiz günlerde rejim kuvvetleri tarafından yapılan bombardıman sonrasında 12 bin kişi Dera’dan ayrıldı.

750 bin kişi tehdit altında

Birleşmiş Milletler (BM), rejim tarafında bölgede gerçekleştirilen saldırının 750 bin kişiyi tehdit ettiğini bildirdi.

Muhalifler bölgede etkin

Çeşitli muhalif gruplar, Dera’nın yaklaşık yüzde 70’ini kontrol altında tutarken DEAŞ da bölgedeki varlığı koruyor.

(Ş.A.)