Rus jetini aldılar... Rusya'ya rakip oldular

Çin, 1980'li yılların başından itibaren yürüttüğü savunma sanayiinde modernizasyon faaliyetleri adı altında ihraç ettiği saldırı ve savunma sanayii ürünleri üzerinde oynamalar yaparak, tersine mühendislik faaliyetleri yürütüyor. Bu faaliyetler kapsamında Çin, Rusya'dan satın aldığı Su-27 savaş uçaklarını değiştirerek J-11 modelini ortaya çıkardı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Abdullah Aydemir

Çin'in 1980'li yılların başından itibaren aldığı bir dizi savunma sanayi kararı komşuları olan ülkeler tarafından endişeyle karşılanıyor. Çin sipariş verdiği saldırı ve savunma sanayii ürünlerinin üzerinde oynamalar yapıyor. Yapılan oynamaların kontrol dışı kalması çevre ülkeler ve dünya tarafından endişeyle karşılanıyor.

Aksam.com.tr'nin TheWeek gazetesinden aktardığı habere göre, 1992'de ilk Su-27 jetlerini aldığından beri Çin, uçağın birden fazla türevini yerli olarak değiştirdi. 1990'ların sonlarında, Su-30 çok rollü avcı uçağını Rusya'dan satın aldı ve 2015'te Su-35'i ilk ihraç eden ülke oldu.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2019 verilerine göre, Çin'in Rus tipi Su-27 uçağından üretilen 600'ün üzerinde savaşçı uçağına sahip olduğu tahmin ediliyor. Çin tipi J-11 uçakları aslında Su-27 savaş uçaklarının değiştirilmiş halleri anlamına geliyor.

Çin'in yine ihraç ettiği uçaklardan değiştirdiği J-16 savaş uçağı nitelikleri Çinli yetkililer tarafından kusursuz olarak tanımlanıyor.

Uçakların özellikleri ve ortaya çıktığı tarih bilgileri Çin tarafından saklandığı için bir çok bilgiye tahmini olarak ulaşılabiliyor.

Çin Halk Ordusu Hava Kuvvetleri'nde (PLAAF) görevli bir subay J-16 uçakları hakkında "Birçok türden silahla donatılmış olması ve her türlü hava koşulunda çalışabilmesi nedeniyle kusursuz bir tasarıma sahip" ifadelerini kullandı.

İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün 2020 raporundaJ-16 savaş uçakları Çin'in en gelişmiş ve yetenekli saldırı uçağı olduğu bilgileri yer aldı. Çin'in jetlerinde Rus Su-35'lerinden farklı olarak cam kokpit ve ağırlığı azaltmak için karbon kompozit detayları yer alıyor.