Rus gazeteci Babçenko’ya suikast planlayan kişiye gözaltı

Ukraynalı güvenlik yetkilileri, Rus gazeteci Arkadi Babçenko’ya yönelik suikast planını yaptığı iddia edilen Boris Herman’ın gözaltına alındığını açıkladı.

Ukrayna Kamu Savcılığı’na göre, Boris Herman adlı şüpheli, Kremlin’den aldığı talimat doğrultusunda Babçenko’yu öldürmesi için bir kiralık katile 15 bin dolar para ödedi.

Ukrayna-Almanya ortaklığındaki bir silah imalat şirketinin başında olan Herman, mahkemedeki ifadesi sırasında, Kremlin’e yakın şahıslardan birinin, Babçenko’nun öldürülmesi için kendisiyle temasa geçtiğini, ancak bu bilgiyi Ukraynalı yetkililere ileterek suikasta engel olmaya çalıştığını söyleyerek kendisini savundu.

Herman’ın avukatları karara itiraz edecekler

Herman’ın avukatı, müvekkilinin gözaltında kalmasına itiraz edeceklerini bildirdi. 41 yaşındaki Rus muhalif gazeteci Babçenko’nun salı akşamı Kiev’deki evinin önünde vurulup öldürüldüğü iddia edilmişti.

Bu haber, medya tarafından bir anda bütün dünyaya yayılırken, gazeteciler, meslektaşlarının başına gelen suikastten ötürü üzüntülerini dile getirerek, Kremlin’e muhalif oldukları için aynı kaderi paylaşan Anna Politkovskaya ve Boris Nemtsov gibi diğer isimleri hatırlatmışlardı.

Moskova suçlamaları reddediyor

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Rusya’nın bu suikastten sorumlu olduğunu ima etmiş, Moskova ise bu suçlamayı reddetmişti.

Babçenko’dan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne teşekkür

Yapılan plan çerçevesinde Kiev’de öldürüldüğü açıklandıktan bir gün sonra kameraların karşısına geçerek basın toplantısı düzenleyen Babçenko, Ukrayna İstihbarat Servisi’ne hayatını kurtardığı için teşekkür etti.

Ukrayna İstihbarat Servisi ise, bu sahte suikastın Rus istihbaratının ülkede yürüttüğü faaliyetleri deşifre etmek ve gerçekten planlanan suikasti önlemek için düzenlenen özel bir operasyon olduğunu vurguladı.

(Şarku'l Avsat)