HABER MERKEZİ
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) eski lideri Nikos Anastasiadis, GKRY'nin NATO'ya katılma ihtimaline yönelik tartışmaların gerçekçi olmadığını belirterek Türkiye'nin veto hakkı nedeniyle böyle bir üyeliğin mümkün görünmediğini söyledi.
Rum basınında yer alan haberlere göre Anastasiadis, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a düzenlediği saldırıyla başlayan ve İran'ın bölge ülkelerine misillemeleriyle devam eden Orta Doğu'daki gerilimi değerlendirdi.
Anastasiadis, İran insansız hava araçlarının hedefi olduğu iddia edilen güney Kıbrıs'taki İngiliz askeri üssünün statüsünü tartışmaya açmanın Rum yönetimi için doğru bir zaman olmadığını ifade etti. Bölgedeki mevcut kriz ortamında bu konuda yaşanabilecek siyasi tartışmaların yalnızca olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Üslerin statüsü konusunda doğrudan bir tartışma başlatmak yerine Lefkoşa yönetiminin Birleşik Krallık ile devletler arası ilişkilerini nasıl güçlendirebileceğine odaklanmasının daha önemli olduğunu dile getiren Anastasiadis, Kıbrıs'ın hiçbir şekilde bölgesel krizin bir parçası olmaması gerektiğini söyledi.
NATO ÜYELİĞİ İHTİMALİ
Anastasiadis ayrıca Brüksel'e de mesaj vererek, Avrupa Birliği'nin bölgedeki gelişmelerde daha etkin rol üstlenmesi gerektiğini belirtti.
GKRY'nin NATO üyeliği ihtimaline de değinen Anastasiadis, Türkiye'nin veto hakkı bulunduğunu hatırlatarak, bu şartlar altında İttifak'a katılımın mümkün olmadığını ifade etti. Bu nedenle NATO üyeliği etrafındaki tartışmaların sürdürülmesinin fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi.