Ruanda'dan 'af' diledi

Ruanda'yı 800 bin kişinin öldüğü soykırımdan 27 yıl sonra ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dönemin Fransız hükümetinin rolünü kabul etse de özür dilemedi, af istedi.

1994 yılında gerçekleşen Ruanda Soykırımı'nda Fransa'nın rolü ve sorumluluğu buluınduğuna dair fransız tarihçilerin yayımladığı raporun ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün bu ülkeyi ziyaret etti. 'İlişkilerde yeni sayfa' sloganıyla Ruanda'ya giden Macron, başkent Kigali'de 250 binden fazla kurbanın gömüldüğü Gisozi Soykırım Anıtı'nda yaptığı konuşmada Fransa'nın sorumluluğunu kabul etti. Ancak Ruandalılardan özür dilemek yerine, Ruandalıların Fransa'yı affetmesini istedi. Macron, "Fransa'nın Ruanda'da bir rolü, tarihi ve siyasi sorumluluğu var. Çok uzun süre sessiz kaldı. Ancak suç ortağı değil" dedi.

'BU DAHA DEĞERLİ'

Macron'la ortak basın toplantısı düzenleyen Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise Fransa ile ilişkilerin düzelmesini Fransa'nın resmen özür dilemesine tercih etti. Kagame, "Macron'un sözleri özürden daha değerli bir şeydi" dedi.

MACRON, RUANDA'DA

Kigali soykırım Anıtı'na bir çelenk bırakan Macron saygı duruşunda da bulundu.

Ruanda Devlet Başkanı Kagame, 'Artık Fransa ile yeni sayfa açmanın zamanıdır" dedi.