Romanya, Rusya'nın hava sahasını ihlal ettiğini tespit etti

Romanya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın komşu Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik insansız hava aracı saldırısı sırasında hava sahasının olası bir ihlalini tespit ettiğini söyledi.

Aksam.com.tr

Temmuz ortasında Karadeniz'de yapılan tahıl anlaşmasından çekilen Rusya, Kiev'in ana alternatif ihracat rotası olan NATO üyesi Romanya'dan Tuna nehri boyunca Ukrayna limanlarına ve depolarına saldırmaya başladı.

Bu ay üç kez Romanya topraklarında olası Rus insansız hava araçlarına ait parçaların bulunması, üyeleri arasında karşılıklı savunma taahhüdü bulunan NATO için güvenlik risklerinin altını çizdi.

Romanya sıcak bölgesi 'Rus insansız hava araçlarına karşı daha fazla NATO korumasına ihtiyaç duyuyor'

"Romanya Ordusu'nun radar gözetleme sistemi, Galati kasabasına giden yolda tespit edilen bir sinyal ile ulusal hava sahasının olası bir izinsiz ihlalini tespit etti" diyen savunma bakanlığı, arama ekiplerinin görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.

"Şu ana kadar ulusal topraklara düşmüş herhangi bir nesne tespit edilmemiştir. Aramalar bugün de devam edecek."

Romanya sınırı yakınlarında Ukrayna'ya doğru giden insansız hava aracı sürüleri tespit edildiğinde Tulcea ve Galati ilçelerinde yaşayanlara telefon uyarıları gönderildi.

Halkı siper almaları konusunda uyarmak, Romanya'nın topraklarında insansız hava aracı parçalarının bulunmasından bu yana savunmasını güçlendirmek için aldığı çeşitli önlemlerden biri; bunun yanı sıra devriyeleri ve gözlem noktalarını arttırdı ve Ukrayna sınırının bir bölümü boyunca uçuşa yasak bölgeyi genişletti.

NATO ve Romen yetkililer Rusya'nın sınıra yakın bölgelerde gerçekleştirdiği saldırıların Romanya'ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtirken, saldırıları pervasızca ve istikrarı bozucu olarak nitelendirdi.

Bükreş daha önce de sınırdaki Rus insansız hava araçlarından düşen enkazlara ilişkin raporlara yeterince hızlı tepki vermemekle suçlanmıştı.

Brüksel'den konuşan Romanya Parlamento Üyesi Vlad Gheorghe bu ayın başlarında The National'a şunları söyledi "Orada asker görmek istiyoruz. NATO ve Romen yetkililerin planlarını duymak istiyoruz - bu insansız hava araçlarına karşı ne yapıyorlar?"