İtalya’da bugün gerçekleştirilecek 50 milyon seçmen referandumda anayasa değişikliği paketini oylayacak. Referandum, AB tarafından da dikkatle izlenecek. Başbakan Matteo Renzi'nin ülkeyi "daha yönetilebilir" hale getireceğini savunduğu anayasa reformu, karşıtları tarafından "tek adam yönetimine" yol açacağı gerekçesiyle eleştiriliyor. Matteo Renzi, referandumda "Hayır" sonucu çıkması halinde istifa edeceğini söylemişti. Bu durumda ülkenin yeniden siyasi istikrarsızlığa düşmesi ve bunun da tüm AB'yi etkileyebilecek ekonomik sonuçlara yol açması riski bulunuyor.
KÖKLÜ DEĞİŞİME OYLANAMA
İtalya'nın kurulduğu 1946'dan bu yana, ülke 63 hükümet gördü. Siyasi istikrarsızlığa neden olduğu gerekçesiyle yıllardır reform çağrıları yapılıyordu.
Paketin en önemli maddesi, Temsilciler Meclisi ile eşit yetkilere sahip olan Senato'nun yetkilerinin azaltılması.
Anayasa reformu neler içeriyor?
Anayasa referandumu kanun tasarılarının ve güven oylamalarının hem Temsilciler Meclisi hem de senatonun onayından geçmesi zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Senatonun sayısının 320’den 100’e düşürmeyi ve yasama yetkisini kesmeyi öngörüyor. 100 kişilik üyelerin de doğrudan değil, yerel seçimlerde seçilen 74 büyükşehir belediye başkanları 21 ve Cumhurbaşkanlarının atadığı hayat boyu senatörlerden (5) belirlenmesi öngörülüyor.
Anketlerde hayır oyları önde
İtalya'da seçimlerin 15 gün öncesinden itibaren anket sonuçları yayımlamak yasak. Bu yasak öncesi yapılan son anketlerde "Hayır" oyları, yüzde 5-10 farkla önde gidiyordu. Ancak anketler, halkın yüzde 16-25 kadarının kararsız olduğunu gösteriyordu.