İtiraf var ceset yok

Suudi Arabistan yönetimi tam 17 gün sonra Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta ‘yanlışlıkla’ öldürüldüğünü açıkladı. Ancak yapılan 2 açıklamada da cesedin ne olduğuna dair bilgi verilmedi. 

Riyad: Kasıkçı öldü

Dünya: Ceset nerede? 

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü” itiraf etti. Riyad yönetiminden gelen ilk açıklama Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA aracılığıyla verildi. Haberde Suudi Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma neticesinde, Kaşıkçı’nın konsolosluğa geldiği sırada buradaki “başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiği” belirtildi. Cesedin akıbeti ise açıklanmadı. İkinci açıklama ise S. Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı: “Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine dönebileceğine dair bazı bulgularını bulunduğundan şüphelinin, Kaşıkçı ile görüşmek üzere İstanbul’a gittiği tespit edilmiştir. Başkonsoloslukta bulunduğu sırada kendisiyle şüpheliler arasında cereyan eden görüşmenin olumsuz şekilde geliştiği belirlenmiştir. Cemal Kaşıkçı ile şüpheliler arasında elle arbede meydana gelerek olay büyümüş ve vatandaşımız Kaşıkçı’nın vefat etmesine neden olmuştur. Bu olayın akabinde şüpheliler olayı örtbas etmeye çalışmıştır” 

ANKARA’YA TEŞEKKÜR 

Riyad, Türkiye’nin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmaya teşekkür etti.

TwItter'da TT oldu

Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı’nın öldüğünü açıklaması ancak gazetecinin cesedine ne olduğuna dair hiçbir yorumda bulunmaması sosyal medyanın da en fazla konuşulan konusu oldu. Çok sayıda kullanıcı yapılan resmi açıklama karşısında “Cemal Kaşıkçı’nın cesedi nerede?” sorusunu yönelten paylaşımlar yaptı. İngilizce olarak açılan #WhereIsTheBody etiketine binlerce tweet atıldı. Bu etiket bir süreliğine dünya genelinde en çok paylaşım yapılan konu olarak trentopic'e (TT) yükseldi.

18 şüpheli gözaltında 5 istihbaratçı kovuldu

Suudi başsavcılığı olayla ilişkili 18 kişiyi gözaltına aldı. Kral Selman, milli istihbarat kurumundaki üst düzey 5 kişiyi görevden aldırdı. Bunlar arasında Prens Selman’ın danışmanı Suud Kahtani ve Yemen’de meşru hükümeti desteklemek amacıyla kurulan Arap koalisyonunun sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri bulunuyor. S. Arabistan Adalet Bakanlığı da, "Kaşıkçı olayı S. Arabistan'ın egemenliğindeki topraklarda oldu. Gerekli prosedür tamamlanınca mahkemeye sevk edilecek" açıklamasını yaptı.

Çelik: Açığa çıkması namus borcumuzdur 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Peşinen kimseyi suçlamıyoruz ama hiçbir şeyin örtülü kalmasına da razı değiliz. Türkiye ne olmuşsa onu açığa çıkartacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Biz müstakil soruşturmamızı da yürütüyoruz. Bunun açığa çıkması namus borcumuzdur. Bütün imkanlar kullanılarak, bu açığa çıkarılacaktır. Cumhurbaşkanımız’ın iradesi bu şekildedir” şeklinde konuştu.  

Kurtulmuş: Suudiler bu işten sıyrılamaz 

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, “Türkiye bu çirkin, ürkütücü, korkunç, insanlık dışı  ve uluslararası hukuka aykırı işin arkasını bırakmayacak. Kesinleşmiş delil ve bulguları yakında dünya kamuoyuyla paylaşacak. Türkiye, bu suçun örtülmesine asla müsaade etmeyecek. Suudi Arabistan bu işten sıyrılamaz” dedi. AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Usta ise “Suudi yetkililerin bu olayı daha önce açıklaması daha kıymetli olurdu. İş zaten ortaya döküldükten sonra mecbur kaldılar. Deliller tüm detaylarıyla yakında açıklanacak" dedi.

WP: ERDOĞAN’IN YOGUN BASKISI SAYESİNDE İTİRAF ETTİLER

Kaşıkçı'nın da yazarı olduğu Amerikan Washington Post gazetesi, cinayetin çözülmesini Suudi yönetimine en çok baskıyı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağladığını dile getirdi.

Kaşıkçı’nın yazarları arasında bulunduğu Washington Post gazetesinde Kareem Fahim ve John Hudson imzasıyla “Türkiye Cumhurbaşkanı, Suudi gazeteci kaybolduktan sonra nasıl önemli bir anlaşma sağlayıcı oldu?” başlıklı bir yazı yayımlandı. Yazıda, “Türkiye sadece sessiz sedasız olayı araştırmaktan fazlasını yaptı. Dünyanın dikkatini, kendi topraklarında küstahça, bir devletin desteğiyle yapılan infaza çekerek krizi anlattı” ifadeleri yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da soruşturmayı önlemekle suçladığı Suudi yöneticilere toplum önünde çıkıştığı belirtilen yazıda, “Türkiye’den sızan bazı bilgiler küresel ilgiyi canlı tuttu. Belki de Suudi Arabistan’ın inkar etme çabalarını söndürecek ve Trump yönetiminin en yakın Arap müttefiki olan Suudi Arabistan’dan uzaklaştırmasını sağlayacak” değerlendirmesinde bulunuldu. Yazıda, “Herkes sesini yükseltti, adalet çağrısı yaptı. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başka kimse Suudiler’e bu kadar baskı kuramadı” denildi.

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE KANLI PROTESTO

ABD’nin başkenti Washington’daki Beyaz Saray önünde toplanan gruplar saatlerce protesto gösterisi düzenledi, Suudi Arabistan’a yaptırım uygulama çağrısında bulundu. Daha sonra da Dışişleri Bakanlığı binası önüne de yürüdü. Eylemcilerden biri, elleri kanlı ve elinde testereli Muhammed Bin Selman kostümü giyerken, bir diğeri de üzerinde “benim otellerimde kalıyorsunuz, o zaman size silah satacağız” yazılı Başkan Donald Trump kostümü giydi. Bin Selman ve Trump kostümlü iki eylemci rol icabı oldukça samimi pozlar verdi. 

SON RÖPORTAJI: TÜRKİYE AFRİN'DE BÜYÜK İŞ YAPTI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmadan bir süre önce Suriye konusunda katıldığı bir televizyon programında yaptığı son konuşma yayına verildi. Kaşıkçı, Türkiye’nin, Suriye halkının en iyi ortağı olduğunu ispat ettiğini belirterek, “Afrin muhteşem bir başarıydı. Hiçbir yıkıntı olmadı. Rakka’daki tahribatı gördünüz. Türkiye o bölgeyi Suriyelilere teslim etti” dedi.  

ONLAR İÇİN BÜYÜK ŞANS

Kaşıkçı, Türkiye’nin Suriye konusunda maceraya girmeden hareket ettiğine dikkati çekerek, “Mesela önlerinde Münbiç var ama ABD ile çatışmaya girmeden diplomatik yollar ve iletişimle halletmeye çalışıyorlar.” diye konuştu. Türkiye’nin Suriye’de disiplinli bir şekilde hedefe doğru ilerlediğine işaret eden Kaşıkçı, Türkiye’nin Suriyeliler için büyük bir şans olduğunu vurguladı. 

Cinayet sabahı son görüntüleri 

Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü günün sabahına ait yeni görüntüler ortaya çıktı. Kaşıkçı’nın öldürülmeden 7 gün önce Topkapı’da bir ev satın aldığı belirlendi. A Haber'de yayınlanan görüntülerde, sabaha karşı 04.58’de Cemal Kaşıkçı ve nişanlısı Hatice Cengiz’in eve girdiği görülüyor. Daha sonra bir kez daha evden çıkan ekele saat 12.20 sularında bir kez daha eve giriyor. Cemal Kaşıkçı, görüntülerden yaklaşık 57 dakika sonra saat 13.17'de Suudi Arabistan Konsolosluğu’na giriş yapmış ve bir daha çıkamamıştı. 

BM ve AB’den acil soruşturma çağrısı 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünün derin üzüntü duyduğunu, ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini belirtti. Guterres, hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti. Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani “Acilen, titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı” paylaşımını yaptı. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de “Bu vahim olaya ilişkin detaylı bir adli soruşturmanın gerçekleşmesini istiyoruz” dedi. 

Trump: Açıklamalar benim için yeterli

ABD’nin Arizona eyaletinde Kaşıkçı hakkında basın mensuplarına değerlendirmeler yapan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın “Kaşıkçı’nın ölümüyle” ilgili açıklamasının “güvenilir” olduğunu savundu. ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini vurguladı. Trump, onun yerine Suudi Arabistan’a “bir tür yaptırım” uygulamayı tercih edeceğini kaydetti. Trump silah anlaşmaları nedeniyle arayı bozmak istemediği Suudi Arabistan'a "Onlara bir sorumuz olacak" diyerek geçiştirdi. Beyaz Saray ise Kaşıkçı'nın ailesine başsağlığı dileyerek soruşturmanın peşinde olacaklarını açıkladı.