‘Reform yoksa yardım da yok'

Lübnan ziyaretini tamamlayıp Irak'a geçen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, giderayak Beyrut'u tehdit etti. Macron kurulacak yeni hükümet kısa sürede mali reformlar gerçekleştirmezse ülkenin uluslararası yardım alamayacağını söyledi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’a 4 Ağustos’ta yaşanan dev patlamanın ardından ülkeyi ikinci kez gelen ve sömürge valisi gibi davranan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ziyaretini vaat ve tehditlerle sonlandırdı. Macron, talimat veren bir dille “15 günü geçmeden hükümeti kurmaları talebinde bulundum.” dedi. Macron, tehditkar bir ses tonuyla şunları kaydetti: “Yetkililer ekim ayının sonuna kadar bir ilerleme kaydetmezse uluslararası toplumun mali yardımlarının önü açılmayacaktır.” Dün Irak’ı da ziyaret eden Macron, ironik biçimde Bağdat’ın egemenlik hakkını savunarak dış müdahalelerin bitmesi gerektiğini söyledi.

KARİKATÜRÜ SAVUNDU

Öte yandan Macron, Fransız hukuku çerçevesinde ülkede vatandaşların dine hakaret olarak algılanabilecek ifadeler kullanma özgürlüğüne sahip olduğunu ve bu hakkın korunduğunu söyledi. Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürleri yeniden yayımlama kararı almıştı.

Iraklı mevkidaşı Berham Salih, Macron’a dirsek selamı verdi.

MACRON’UN SÖMÜRGE SİYASETİ BİTMİYOR

Macron, Türkiye’yi “imparatorluk fantezisi kurmakla” itham etti: “ABD ve NATO’nun geri çekilmesi yüzünden bölgesel emperyal güçlerin kendi tarihlerindeki fantezilerle geri dönüş yaptığını görüyoruz, burada Türkiye’yi kast etmek istiyorum.” 

DIŞİŞLERİ’NDEN YENİ TAHRİKE SERT KINAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, Hz. Muhammed’i konu ederek hakaret içeren karikatürleri yeniden yayımlama kararını şiddetle kınadı. Aksoy, Müslümanlara yönelik bu hakareti ve saygısızlığı, basın, sanat veya ifade özgürlüğüyle gerekçelendirmenin mümkün olmadığını bildirdi. Öte yandan 2015 yılında Paris’teki binasında 12 çalışanının teröristlerce öldürüldüğü C. Hebdo’yla ilgili dava dün başladı.

ŞIMARIK FRANSIZ

Macron, Türkiye ile giriştiği güç savaşında küçüldükçe, Ortadoğu ve Avrupa’da liderlik rollerine soyunarak büyük görünmeye çabalıyor.

• Libya’da BM’nin kabul ettiği meşru hükümete karşı çete generali Hafter’i destekledi. Bunu Fransız medyası da yazdı.

• Hafter Türkiye’nin desteklediği meşru hükümete yenilince, Ege’de Libya’ya yardım götüren Türk gemilerini taciz etti.

• Bu olayı ‘Türk gemisi bizi hedef aldı’ diye NATO’ya şikayet etti, Türkiye olay raporlarını sununca İttifak ikna olmadı. Macron yine istediğini elde edemedi.

• Yunanistan’ı kışkırttı; Yunan savaş gemisi ve uçakları Akdeniz’de TSK unsurlarını taciz etti, ancak uzaklaştırıldı.

• Geçtiğimiz günlerde de Doğu Akdeniz’e Fransa’nın en güçlü uçak gemisi Charles De Gaulle’ü çok sayıda füzeyle donatarak yolladı.

• AB’de Türkiye karşıtı karar için girişimde bulundu, ancak başta İtalya ve Almanya olmak üzere güçlü üyeleri ikna edemedi.

• Lübnan’a giderek, “15 gün içinde hükümet kurmazsanız para kaynaklarınızı keserim” tehdidinde bulundu. Protesto edildi.

• Irak’a, ‘BM misyonu’ süsü vererek ‘demokrasiyi geliştirme liderliği’ne soyundu.

• Fransa’da İslam’a hakaret karikatürlerinin yeniden yayınlanmasına, ‘dine hakaret özgürlüğü vardır’ diyerek destek verdi.