Rakka'dan kaçış başladı

ABD’nin önceki gün DAEŞ’in kalbi Rakka’ya başlattığı operasyon, bölgede büyük bir göç hareketine sebep oldu. Halk güvenli gördüğü bölgelere kaçmaya başladı. 

Suriye’de terör örgütü DAEŞ’in merkez olarak kullandığı Rakka kentine Kürt güçleri ve YPG önceki gün operasyon başlattı. YPG’li kadın komutanın yönettiği operasyona ABD havadan destek veriyor. 

ABD’DEN ÇARPICI AÇIKLAMA 

Operasyonun ABD’li komutanın Türkiye ziyareti sonrası başlaması dikkat çekici oldu. Şaşırtıcı olan ise Washington yönetiminin Kürt güçleri ve YPG için kullandığı ‘etkili ortak’ tanımı oldu. Rakka merkezine yaklaşık 50 km öteden başlatılan operasyon aşamalı olacak. Operasyonun, 4 km uzunluğunda, 15 km genişliğindeki bir alanı kapsadığı belirtildi. 

‘ETKİLİ BİR ORTAKLIK’

Rakka operasyonu başladıktan saatler sonra ABD’den gelen açıklamalar dikkat çekici oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner Rakka operasyonu için “Birkaç grupla birlikte çalışıyoruz. Özellikle de YPG ve Kürt güçleriyle. 

Açık söylüyorum, DAEŞ’in Suriye’nin birçok bölgesinden çıkarılmasında etkili bir ortaktılar” dedi. 

KADIN KOMUTAN YÖNETiYOR

Bir milyondan fazla nüfusa sahip Rakka’daki yüz binlerce kişi evlerini terk ederek, kısmen güvenli gördükleri Halep’in   kuzeyindeki Cerablus ve Çobanbey’e doğru yola çıktı.

Kobani’nin 50 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa Kasabası’ndan 3 kol halinde başlatılan operasyona koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği belirtilirken, öncelikle ilk hedefin Rakka’yı kuzeyden kuşatmak olduğu öğrenildi.