Rakka temizlendi şimdi sıra o silahlarda!

PKK/PYD’ye binlerce TIR silah gönderen ABD, “Rakka temizlenince toplanacak” sözü vermişti. O temizlik bitti, gözler Amerika’ya çevrildi.

Osman Nuri CERİT

Terör örgütü PYD, ABD yoğun desteğiyle Haziran ayından DEAŞ’a karşı başlattığı Rakka operasyonun tamamladı. Bölgedeki az sayıda DEAŞ’lı da, ABD ve PYD ile anlaşarak açılan koridordan Rakka’yı terk etti.  Bölgede bulunan ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel temsilcisi McGruk da, Rakka’nın DEAŞ’dan temizlendiğini açıkladı. Terör örgütünün payaşımları ve bölgedeki İnsan Hakları Gözlemcileri de aynı yönde açıklamalar yaptılar. Bu açıklamaların ardından dikkatler, Türkiye’nin haklı uyarılarına rağmen, “DEAŞ’la mücadele” bahanesiyle ABD tarafından terör örgütü PYD’ye verilen silahların akıbetine yoğunlaştı. McGruk’un, operasyonun tamamlanmasına rağmen PYD’deki silahlarla ilgili herhangi bir bilgi paylaşmaması, Ankara’nın bu konudaki uyarılarının haklılığını güçlendirdi.

MECLİS KURDULAR 

ABD 6 ay içinde, aralarında zırhlı araç ve ağır silahların da bulunduğu üç bin tırın üzerinde silah ve mühimmatı PYD’ye teslim etmişti. Türkiye’ye parayla satmadığı silahları, PYD’ye gönderen ABD, Türkiye’den gelen tepkiler üzerine Rakka operasyonu sonrasında silahların geri alınacağı sözünü vermiş,  Rakka yönetiminin Araplara bırakılacağını da açıklamıştı. Ancak bölgedeki gelişmeler bu sözlerin yerine getirilmeyeceğini işaret ediyor.