PYD’yi koruyan ateşkes kararı

ABD ve Rusya’nın Suriye için açıkladığı ateşkes, terör örgütü PYD’ye koruma sağlıyor. Anlaşmaya göre, örgüt DAEŞ bahanesi ile ilerleyebilecek ancak Türkiye vurursa ihlal sayılacak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Lavrov’un Suriye’de ‘hasmâne tutumların sonlandırılması’ olarak adlandırdıkları anlaşmanın 27 Şubat’tan itibaren geçerli olacağının öğrenilmesinin ardından, ABD’den kafaları karıştıran bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türk yetkililerin terör örgütü PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye yönelik top atışlarının devam edeceği açıklamalarına ilişkin, “Türkiye’nin meşru müdafaası ile ilgili endişelerini anlıyoruz ama sınır üzerinden YPG’ye gerçekleştirilen top atışlarını durdurması çağrısı yapıyoruz” dedi. Anlaşmanın ‘terörist’ grupları kapsamaması ve ABD’nin “PYD terörist değildir” dayatması, ‘hasmâne tutumların sonlandırılması’nın YPG için bir kalkan olarak kullanılabileceği gerçeğini ortaya çıkardı. Böylelikle PYD anlaşmaya dâhil olmadıkları için “burada DAEŞ ile Nusra var” gerekçesi ile ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ilerleyebilecek. Nitekim PYD’li Salih Muslim, Kuzey Halep’teki “Minniğ Hava Üssü’nde Nusra cephesi var” yalanını söylemişti.

NUSRA BAHANESİ

Bunlara ek olarak, Rusya ve Suriye’nin ‘terör örgütlerini temizleme’ bahanesiyle askeri operasyonlarına 27 Şubat’tan sonra da devam edeceklerini açıklaması, ılımlı muhalifleri de ‘terörist’ olarak niteleyen Moskova ve Şam yönetiminin hasmane tutumları hangi sınırlarda tutacağı sorusunu merak konusu yaptı. Reuters’a konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Halit Hoca da buna değindi ve “Nusra sadece İdlib’de değil, Halep’te de var, Şam’da da. Burada kritik nokta ÖSO ya da siviller ‘Nusra’yı vuruyoruz’ bahanesiyle hedef alınabilir” şeklinde konuştu. DAEŞ karşıtı İdlib’te savaşan Fetih Ordusu komutanlarından Ebul Bara da bu şekilde bir ateşkesin geçerliliğini çabuk yitireceğini dile getirdi.

YPG, REJİM, RUS İTTİFAKI RAHATSIZ EDİCİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, milletvekillerinin sorularını yanıtladığı toplantıda, “PYD, Suriye rejimi ve Rusya arasındaki koordinasyona dair çok rahatsız edici kanıtlar gördük” dedi. Türkiye’nin terör örgütü kabul edilen PKK ile PYD arasındaki bağlantıdan rahatsız olduğunu belirten Hammond, “Bu bizi Suriyeli Kürt güçlerin bütün bu olup bitenlerdeki rolü ile ilgili olarak kaygılandırıyor” diye konuştu. Buna ek olarak AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini “AB Suriye’de de olsa Kürtler için ayrılıkçı bir ajandayı reddediyor ve PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyor” dedi.

SURİYE’DE ABD-RUSYA ÜSSÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya ile ABD arasında 22 Şubat’ta varılan anlaşma çerçevesinde Suriye’deki Himeymim hava üssünde koordinasyon merkezi oluşturduklarını duyurdu.

MUHALİFLER KARARA GÜVENMİYOR

Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK) Başkanı Riyad Hicab, ‘çatışmaların durdurulması kararı’nı şartlı olarak kabul ettiklerini açıkladı. Geçen ay Cenevre’de dile getirdikleri tüm kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması ve tutukluların salıverilmesi şartlarını yineleyen Hicab, temkinli olmakla birlikte  ortaya konan uluslararası çabaları kabul ettiklerini duyurdu. “Esad, Rusya ve İran’ın; rejimin bekasının yerinden etme kampanyasına bağlı olduğunu bilmeleri nedeniyle çatışmaları durdurmalarını beklemiyorum” ifadesini kullanan Hicab, bu nedenle rejim ve ortaklarının siyasi süreci raydan çıkarmaya devam edeceklerini söyledi. (Star)