Putin'den NATO çıkışı: Rusya sınırlarındaki faaliyetleri rahatsızlık veriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Rusya sınırlarındaki faaliyetlerinin rahatsızlık verdiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin sınırlarında NATO'nun askeri potansiyelini ve altyapısını geliştirmesinin rahatsız verici olduğunu belirterek "Rus tarafının yapıcı ilişkilerin ve sağduyunun geliştirilmesi arzusunun en sonunda galip gelmesini umuyor." dedi.

AA'nın haberine göre Putin, 9. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nın açılış programına gönderdiği video mesajında, ülke yetkililerinin, barış ve güvenliği garanti altına almak ve ilgili tüm ortaklarla diyalog yürütmek için her şeyi yapacağını ifade etti.

Vladimir Putin, "Hiçbir zaman diğer ülkelere irademizi dikte etmiyoruz, siyasi ve diplomatik yöntemleri kullanarak eşit şartlarda, küresel ve bölgesel sorunların çözümüne katılmaya, tüm ülkelerle yaratıcı iş birliğini genişletmeye hazırız." dedi.

Rusya'nın çabalarının, riskleri azaltmayı, öngörülebilirliği sağlamayı ve silah kontrolü alanı da dahil olmak üzere diyalog ve somut anlaşmalar yoluyla farklılıkları çözmeyi amaçladığını kaydeden Putin, "Siyasi irade ve uzlaşma isteğinin olumlu sonuç verebileceğine inanıyorum. Bunun açık bir kanıtı Rusya ve ABD'nin Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) 2026'ya kadar uzatılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın sınırlarında NATO'nun askeri potansiyelini ve altyapısını geliştirmesinin rahatsız verici olduğunu belirten Putin, İttifakın gerilimi düşürme ve beklenmeyen olaylar riskini düşürme yönündeki Rusya'nın önerisini reddettiğini ifade etti.

Putin, "Rus tarafının yapıcı ilişkilerin ve sağduyunun geliştirilmesi arzusunun en sonunda galip gelmesini umuyor." şeklinde konuştu.

- "KÜRESEL GÜVENLİK İÇİN BÖLGESEL ÇATIŞMALAR ÇÖZÜLMELİ"

Küresel güvenliği sağlamanın önemli yönünün bölgesel çatışmaların çözülmesi olduğuna dikkati çeken Putin, Rusya'nın bunu aktif şekilde teşvik ettiğini söyledi.

Suriye meselesinde Rusya'nın rolüne, Türkiye ve İran'la Astana formatı çerçevesinde siyasi ve diplomatik çalışmalara işaret eden Putin, Rusya'nın katkısıyla Dağlık Karabağ'da çatışmaların durdurulduğunu da anımsattı.

"NATO, AVRUPA'DA FÜZE SİSTEMLERİNİ RUSYA'YA KARŞI KONUŞLANDIRIYOR"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise NATO'nun askeri eylemlerine yönelik, Avrupa'da güvenlik ile ilgili durumun ABD'nin pozisyonuna bağlı olduğunun altını çizdi.

NATO'nun askeri eylemlerini de değerlendiren Şoygu, "NATO, Avrupa'da füze sistemlerini Rusya'ya karşı konuşlandırıyor." dedi.

Şoygu, ABD'nin daha önce Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğini anımsatarak şunları söyledi:

"Askeri bakış açısından, füze saldırı ve füze savunma sistemlerinin kombinasyonu ile sadece bölgede değil, tüm dünyada güç dengesini değiştirme kapasitesine sahiptir. Eğer orta menzilli füzelerinin konuşlandırılmasına yönelik karar alınırsa, bu durum Rusya'nın doğu bölgelerine de tehdit oluşturacak."

Avrupa'da güvenlik ile ilgili durumun ABD'nin pozisyonuna bağlı olduğuna dikkati çeken Şoygu, "NATO, yüksek derecede hazırlıklı grupların sayısını artırıyor ve Rusya ile Belarus sınırlarına askeri birliklerinin sevk edilmesine ilişkin rotalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

- "Teröristlerin siyasi etki aracı olarak kullanılması çok tehlikeli oyun"

Bakan Şoygu, DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğratılmasının ardından terör örgütü üyelerinin faaliyetlerini Libya dahil Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yönlendirdiğini kaydetti.

Terör gruplarının Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik gibi ülkelerde de faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Şoygu, "Bu terör grupları, bazı ülkelerde egemen güç sisteminin sözde demokratikleştirilmesi, yeni sömürgeciliğin canlandırılması ve doğal kaynaklar üzerinde kontrolün sağlanması için kullanılıyor. Teröristlerin siyasi etki aracı olarak kullanılması çok tehlikeli oyundur." ifadelerini kullandı.