1
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yılsonu basın toplantısınde eleştirilerinini odağında Türkiye vardı. Türkiye- Rusya krizini değerlendiren Putin, ''Türkiye neden uçağımızı düşürdü anlamadık. Bu düşmanca bir tutum'' dedi. Putin ayrıca hükümeti de "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür" sözleriyle hedef aldı.
Putin 2 saat içinde 19 gazeteciden soru aldı. Soruların 9'u uluslararası arenadaki konularla ilgiliydi. Türkiye, Suriye, Ukrayna, Gürcistan, ABD ve FIFA. 6 gazeteci ekonomi alanından soru yöneltti.
İşte Putin'in basın toplantısındaki açıklamalarının önemli satırbaşları...
SURİYE BİZE YÜK GETİRMİYOR
Biz Suriye'de savaş başlatmadık. Bu ülkede sadece bazı operasyonlar düzenliyoruz. Bu operasyonlar da bütçemize önemli bir yük getirmiyor. Eğitim ve tatbikatlara ayırdığımız kaynakların bir bölümünü Suriye'deki operasyonlarımıza aktardık.
PUTİN'İN SURİYE'DE ÜS AÇIKLAMASI
Suriye’de neden geçici üsse ihtiyaç duyalım ki? Ama eğer birileri Rusya'nın üs elde etmesini isterse, bunu elde ederiz.
SURİYE ORDUSU'YLA MUHALİFLERİ BİRLEŞTİRMEYİ KISMEN BAŞARDIK
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Suriye ordusuyla muhalifleri birleştirme fikrini kısmen hayata geçirmeyi başardık
SURİYE KONUSUNDA ABD'YLE İKİ NOKTADA MUTABIKIZ
Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.
SURİYE KONUSUNDAKİ TUTUMUMUZ AYNI
Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek. Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.
ATATÜRK HERHALDE MEZARINDA TERS DÖNMÜŞTÜR
Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.
TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLERİN ONARILMASI KONUSUNDA UMUT GÖRMÜYORUM
Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.
TÜRKİYE'YLE ANLAŞMAZLIKTA ÜÇÜNCÜ TARAFIN ETKİSİ VAR MI BİLMİYORUM
Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.
TÜRKİYE SURİYE HAVA SAHASINI İSTERSE ŞİMDİ YENİDEN İHLAL ETSİN
Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil.
G20'DE TÜRKMENLERLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY DUYMADIM
Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G-20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.
TÜRKİYE İLETİŞİM KURMAK YERİNE NATO'NUN ARKASINA SAKLANDI
Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.
TÜRKİYE'NİN TAVRINI DÜŞMANCA BİR ADIM OLARAK NİTELENDİRİYORUZ
Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.
HÜKÜMET HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIR OLMALI
Rusya Merkez Bankası'nın ve hükümetimizin makro-ekonomik istikrar sağlama politikalarını destekliyorum.
Hükümet her türlü senaryoya hazır olmalı. Ekonomideki bürokratik süreçleri azaltmalıyız, ekonomiyi yatırımlar için daha çekici hale getirmeliyiz.
Faizleri düşürmek için Merkez Bankası'na baskı yapmak yerine ona yardımcı olmalıyız.
BATI'NIN YAPTIRIMLARI SAYESİNDE DIŞ BORCUMUZ AZALDI
Dış borcumuz yüzde 13 oranında azaldı. Rusya'nın dış borcunun azalması, Batı'nın yaptırımlarının Rusya için oluşturduğu olumlu bir yöne işaret ediyor.
Hükümetimiz sosyal alandaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. İhracat rakamlarımızda artış kaydedildi.
PETROL FİYATI 100 DOLARDAN 50 DOLARA GERİLEDİ, ŞİMDİYSE 38 DOLAR
Geçen yılki açıklamalarımızda, ekonomimizin dış faktörlere büyük oranda bağlı olduğunu bilerek ve petrol fiyatlarının 100 dolar olacağını düşünerek, bütün alanlardaki parametreleri ve kalkınma planlarımızı buna göre hazırladık. Ancak geçen senenin sonunda tüm planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü petrol fiyatı 100 dolardan 50 dolara geriledi. Şimdi 38 dolar. Bu nedenle her şeyi düzeltmek zorunda kaldık.