Putin'den Batı medyasına ilk röportaj: İstanbul'daki mutabakata dönebiliriz

Rus lider Putin, Rusya ve Ukrayna'nın er ya da geç anlaşmaya varacağını söyleyerek, müzakere yolunu işaret etti: “Ukrayna ile İstanbul'da imzalar atılmıştı. Savaş çoktan bitmiş olurdu. Neden tekrar yapılmasın?”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez Batılı bir gazeteciye konuştu. Rusya lideri Putin, ABD'li gazeteci Tucker Carlson'un sorularını yanıtladı. Ukrayna'daki savaşın ikinci yılının geride kaldığı günlere denk gelen röportajda Putin, Rusya ve Ukrayna'nın "er ya da geç" anlaşmaya varacağını söyleyerek, barışa yönelik önemli mesajlar verdi.

ATEŞKESİ BATI ENGELLEDİ

Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye'nin arabuluculuğu ile 2022 yılında İstanbul'da yapılan barış görüşmelerine değinen Putin, İstanbul görüşmelerinde mutabakata varılan kararların uygulanması durumunda savaşın çoktan bitmiş olabileceğini, ancak ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin vazgeçirmesiyle Ukrayna'nın geri adım attığını söyledi.

MÜZAKERELERE HAZIRIZ

Ukrayna heyetinin başkanı David Arahamiya'nın barış metnini imzaladığını hatırlatan Putin, "Arahamiya imzasını attı ve şunları anlattı: 'İmzalamaya hazırdık ve savaş çoktan, 1,5 yıl önce biterdi. Ama Boris Johnson (Eski İngiltere Başbakanı) geldi, bizi vazgeçirdi ve biz bu şansı kaçırdık.' Olsun kaçırmışlar, hata yapmışlar, şimdi tekrar buna dönsünler, o kadar. Neden telaşlanıp birilerinin hatalarını düzelten biz olalım? Ancak müzakereleri durduran onlar. Hata mıydı? Evet. Düzeltin. Biz hazırız. Başka ne lazım? Arakhamia'nın ifadesiyle bu düşmanlıkları bir buçuk yıl önce savaşla durdurabilirdik. Bay Johnson şu anda nerede?" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca "Ukrayna ile İstanbul'da imzalar atılmıştı, neden tekrar yapılmasın?' diyerek çatışmanın müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediğinin altını çizdi.

'BİZİ YENEMEZLER'

Putin, Moskova'da verdiği röportajda, ABD, AB ve NATO'ya seslenerek, Rusya'yı Ukrayna ile yaptığı savaşta yenmenin Batı için "imkansız" olduğunu ifade etti. Putin, Washington yönetimine, "Eğer gerçekten savaşı durdurmak istiyorsanız, silah tedarikini bırakmanız gerekir" diye seslendi. Putin, Rusya'nın Polonya veya Letonya'ya saldırı ihtimali ile ilgili soruya, "Bu senaryo sadece. Rusya'ya saldırması halinde gerçek olabilir" dedi.