Putin'den barış sinyali... ''Sonsuza dek savaşamayız''

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın Ukrayna üzerinden Rusya ile mücadele ettiğini belirterek, “Ukrayna bizim için düşman değil. Çatışmayı şartlarımız doğrultusunda en kısa sürede sonlandırmak istiyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki "özel askeri operasyon"da yaralanan askerlerin tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti. Putin, hastanede bir araya geldiği askerlerin yeni yılını da kutladı.

'BİZİ YOK ETMEK İSTİYORLAR'

Putin, burada yaptığı konuşmada, Batı'nın Ukrayna'ya askeri destek sağladığını belirterek, "Onlar, (Batılılar) Ukraynalıların eliyle kendi sorunlarını çözüyor. Bu, asırlar boyunca hep böyle oldu ve şimdi de oluyor. Ukrayna'nın kendisi bizim için düşman değil. Rusya'yı yok etmek ve stratejik yenilgiye uğratmak isteyenler Batı'da bulunuyor. Sorunun özü, Ukrayna değil Ukrayna'nın eliyle Rusya'yı yok etmeye çalışanlardır. Ama onlar bunu kesinlikle başaramayacak " ifadesini kullandı.

'EN KISA SÜREDE BİTEBİLİR'

Putin, çatışmayı en kısa sürede Rusya'nın şartları doğrultusunda sonlandırmak istediklerini belirterek, "Sonsuza dek savaşma niyetinde değiliz ancak pozisyonlarımızı da teslim etmeyi düşünmüyoruz" ifadesini kullandı. Putin, 30 Aralık 2023'te ülkesinin Belgorod kentine düzenlenen saldırının "terör eylemi" olduğunu belirterek, "Bu, kesinlikle sivil halka karşı işlenen bir suçtur ve bu tür suçlar cezasız kalmayacak" ifadesini kullandı.

KARADENİZ'DE SAVAŞ GEMİSİ GEÇİŞİNE İZİN YOK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Bazı basın yayın organlarında yer alan, "İngiltere tarafından Ukrayna'ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin Türk boğazlarından Karadeniz'e geçişlerine izin verildi" iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal "savaş" olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19'uncu maddesi uyarınca savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır. 1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi'ni tarafsız bir şekilde ve titizlikle uygulayan Türkiye; Karadeniz'de gerilimin tırmanmasının önlenmesini teminen, bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir. İngiltere tarafından Ukrayna'ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin, savaş devam ettiği müddetçe Türk Boğazlarından Karadeniz'e geçişlerine izin verilmeyeceği, ilgili müttefiklerimize bildirilmiştir" denildi. w AA