Putin yasaları işaret etti: Zelenski artık cumhurbaşkanı değil

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin 5 yıllık görev süresinin dolduğunu ve artık meşru bir başkan olmadığını açıkladı. Zelenski'nin 20 Mayıs'ta görev süresi bitmişti ancak ülkede uygulanan sıkıyönetim nedeniyle seçim yapılmadı ve Zelenski görevini devam ettiriyor.

Ukrayna'da 2024 başkanlık seçimlerinin sıkıyönetim nedeniyle iptal edilmesi nedeniyle ortaya çıkan hukuki ihtilaf, Zelenski'nin cumhurbaşkanı olarak alacağı sonraki kararların meşruiyeti sorusunu gündeme getiriyor. Rusya Devlet Başkanı Putin de yaptığı son açıklamada bu durumu gündeme taşıdı. Normal şartlarda Ukrayna'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 31 Mart'ta yapılması planlanıyordu.

"UKRAYNA YASALARINA GÖRE SUÇLU"

RT International'da yer alan haberde Putin, Zelenski'nin Ukrayna'nın gayri meşru lideri olduğunu ve başkanlık süresinin geçen ay sona ermesinden bu yana ülkenin kendi yasalarına göre bir suçlu olduğunu söyledi. Rusya, Zelensky'nin Ukrayna anayasasının öngördüğü şekilde başkanlık seçimi yapmama veya yetkiyi devretmeme kararının arkasında Batı'nın olduğundan şüpheleniyor.

Putin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

Ukrayna'nın gerçek efendileri, okyanusun ötesindeki küreselci seçkinler, popüler olmayan kararların yükünü mevcut yürütme organına yüklemeye çalışıyor. Daha sonra onların yerine Batı'ya eşit derecede bağımlı, ancak itibarı lekelenmemiş yeni insanları getirecekler.