Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünün hemen öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalar arası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (START) katılımı askıya aldıklarını söyledi. Anlaşma iki ülkenin uzun menzilli nükleer savaş başlıklarının sayısını 1550 ile sınırlıyor ve iki ülkeye birbirini karşılıklı denetleme hakkı veriyordu. Putin ayrıca "Tabi ki ilk yapan biz olmayacağız ama ABD nükleer deneme yaparsa biz de yaparız" dedi. Açıklama uzmanlar tarafından "nükleer saldırı riskinin arttığı" şeklinde yorumlandı.
ABD: TALİHSİZ KARAR
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinton, Rusya'nın anlaşmayı askıya alması için "Talihsiz ve sorumsuz bir karar" dedi. Blinken, "Rusya'nın yapacaklarını dikkatle izleyeceğiz. Elbette her durumda ülkemiz ve müttefiklerimizin güvenliği açısından doğru tutumu almayı hedefleyeceğiz" diye konuştu.
NATO'DAN DÜŞÜNÜN ÇAĞRISI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den Rusya'ya, START anlaşmasını askıya alma kararını gözden geçirmesi çağrısı geldi. Stoltenberg, Putin'in savaşı tırmandırmayı sürdürdüğünü ve Ukrayna'nın ihtiyacı olan silahlara sahip olduğundan emin olmak için NATO'nun silah alım uzmanlarıyla bir toplantı yapacağını söyledi.
UYUYA KALDILAR
Putin'in konuşması sırasında katılımcıların yüz ifadeleri dünya basınında gündem oldu. İngiliz Dailymail gazetesi, 'Putin'in elitleri, konuşması sırasında uyuya kaldı' başlığını attı. Fotoğraflarda birçok katılımcının sıkkın görüntüsü dikkat çekerken bazılarının ise uyukladığı görüldü.
NÜKLEER SİLAH DENEMELERİ BAŞLAYABİLİR
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü William Alberque, Reuters'e yaptığı açıklamada, anlaşmanın sona ermesiyle savaş başlığı sayısının da anında birkaç katına çıkabileceği uyarısında bulundu. Geçmişteki tecrübelere dikkat çeken Alberque, ABD ve Sovyetler Birliği'nin soğuk savaş sırasında özellikle birbirlerine mesaj vermek için nükleer testler yaptıklarına işaret etti. Oslo Nükleer Projesi araştırmacılarından James Cameron, "Bu durum iki tarafın da en kötü durum senaryosuna göre hareket ettiği, kullanımları için her zamankinden daha ayrıntılı sistemler ve planlar ilave ettiği ve sonuçta iki taraf arasındaki ilişkilerde istikrarsızlığa ve nükleer silah kullanım riski yaratıyor" dedi.