Putin karşıtı gazeteci mahkum edildi

Bağımsız Rus insan hakları gözlemcisi OVD-Info'nun Çarşamba günü bildirdiğine göre, bir Rus mahkemesi, devlet propagandasına açıkça meydan okuyan gazeteci Marina Ovsyannikova'yı ''Rus Ordusu hakkında yalan haber yaymak'' suçundan 8,5 yıl ceza kolonisine mahkum etti.

Aksam.com.tr

Ovsyannikova geçen yıl Mart ayında akşam haberlerinde bir haber sunucusunun arkasında elinde bir pankartla ortaya çıktı: "Savaşa hayır. Savaşı durdurun. Propagandaya inanmayın. Size yalan söylüyorlar."

Kısa bir süre gözaltında tutulduktan sonra yaz aylarında tekrar Moskova'nın Sofiyskaya setine gitti ve bu kez elinde şu pankart vardı "Putin bir katildir. Askerleri faşisttir. 352 çocuk öldürüldü. Durmanız için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?"

Bu "olaydan" kısa bir süre sonra, sıkı bir ev hapsine alındı. 1 Ekim 2022'de kızıyla birlikte kaçtığı iddia edildi ve Rus yetkililer onu arananlar listesine ekledi. Fransa'ya kaçtı.

Moskova Basmanny Bölge Mahkemesi, hükümet yanlısı Channel One TV'nin eski editörünü gıyabında mahkum etti. Mahkemenin ayrıca Ovsyannikova'nın dört yıl boyunca web sitesi veya sosyal medya hesabı işletmesini yasakladığı bildirildi.

Ovsyannikova X (eski Twitter) hesabından "Kukla adalet" yorumunu yaptı.

"Ukrayna'da Rus ordusu tarafından öldürülen çocukların gerçek sayısını açıkladığım için yargılanıyorum. Bu resmi bilgi Rusya'da kısıtlı olmayan BM web sitesinde mevcuttur" diye yazdı.

Rusya'daki mahkumiyet kararının ardından Fransız yetkililer Ovsyannikova'nın gıyabında cezalandırılmasını "şiddetle kınadılar".