Polonya'da Wagner alarmı

Polonya Başbakanı Morawiecki, Belarus'taki Wagner grubuna ait paralı askerin sınıra yaklaştığını söyledi: “Wagner askerleri göçmen kılığında Polonya'ya girmeye çalışabilir. Önlemlerimizi aldık.”

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki askerlerle haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. Prigojin ve beraberindeki askerlerin Belarus'a yerleşeceği açıklanmış, Wagner'in askerlere eğitim vereceği belirtilmişti. Bu durum komşu Polonya'yı da rahatsız etmişti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Wagner Grubu'na bağlı 100'den fazla paralı askerin Belarus'un Grodno kenti yakınlarındaki Suwalki kasabasına doğru hareket ettiğini açıkladı.

HİBRİT SALDIRININ İLK ADIMI

Morawiecki, "Elimizde bu yönde bilgi var. Bu Polonya topraklarına yönelik yeni bir hibrit saldırıya doğru atılan bir adım. Muhtemelen Belarus sınır muhafızları kılığına girecekler ve yasadışı göçmenlerin Polonya topraklarına girmelerine yardımcı olacaklar, Polonya'yı istikrarsızlaştıracaklar. Kaçak göçmen kılığında Polonya'ya girmeye de çalışacaklar ve bu da ek riskler yaratacak. Önlemler aldık" dedi.

16 BİN YASA DIŞI GİRİŞİM OLDU

Başbakan Morawiecki, bu yıl içinde 16 bin yasa dışı sınır geçme girişimi kaydedildiğini belirterek, "Sadece bu yıl, Putin ve Lukaşenko'nun Polonya'ya itmek istediği göçmenler tarafından sınırı yasa dışı yollardan geçmeye yönelik 16 bin girişim oldu" dedi.

'BELARUS SINIRINI KAPATABİLİRİZ'

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski de cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Wagner'in dahlinin olduğu ciddi hadiselerin" yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya'nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıklamıştı. Kaminski, bunun Belarus'un tamamen tecrit edilmesine yol açacağını ifade etmişti.