Polonya'da generaller seçim öncesi istifa etti

Polonya'nın en üst düzey iki askeri yetkilisi, önemli bir seçime günler kala istifa etti.

Aksam.com.tr

Ordunun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rajmund Andrzejczak ve Operasyon Komutanı Orgeneral Tomasz Piotrowski kararları için herhangi bir gerekçe göstermedi.

Basında yer alan haberlerde, sağcı hükümetin Pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde orduyu siyasallaştırma girişimlerinden endişe duyulduğu belirtiliyor.

Hükümet bu iddiayı reddediyor.

Ayrıca Polonya muhalefeti ve Avrupa Birliği'nin, ülkenin yargısını siyasallaştırdığı ve medya özgürlüklerini kısıtladığı yönündeki suçlamalarını da reddediyor.

Sözcüsü Albay Joanna Klejszmit AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "General Rajmund Andrzejczak Pazartesi günü... istifasını sundu" dedi.

"Her asker gibi onun da herhangi bir sebep göstermeksizin istifa etme hakkı var" diye ekledi.

General Piotrowski de istifasını sundu.

Polonya'nın önde gelen gazetelerinden Rzeczpospolita, iki generalin Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ile ordunun siyasallaşması ve geçen yılın sonlarında Polonya üzerinden geçen bir Rus seyir füzesi konusunda anlaşmazlık içinde olduklarını bildirdi.

Mayıs ayında Blaszczak, General Piotrowski'nin geçen Aralık ayında silahsız füzenin Belarus'tan Polonya hava sahasına girdiğini ve bir ormana düşmeden önce yüzlerce kilometre uçtuğunu kendisine bildirmediğini söyledi.

Füze ancak Nisan ayında bir halk mensubu tarafından fark edildi ve bakan için büyük bir utanç kaynağı oldu.

Bay Blaszczak ve iki general Rzeczpospolita raporu hakkında kamuoyu önünde yorum yapmadılar.

Pazar günü Polonyalılar, muhalefet lideri Donald Tusk'ın "1989'dan ve komünizmin çöküşünden bu yana en önemli seçim" olarak nitelendirdiği seçimde oy kullanacak.

Jaroslaw Kaczynski'nin Hukuk ve Adalet partisi liderliğindeki popülist, sağcı Birleşik Sağ koalisyonu üçüncü dönem için göreve talip.

Ancak yoğun ve sert geçen seçim kampanyasının ardından sağ ve merkez arasındaki uçurum daraldı.

Polonya, Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan geniş çaplı işgalinden bu yana Ukrayna'nın sadık bir destekçisi olmuş, bir milyondan fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapmış ve Kiev'e 3 milyar dolardan (2,4 milyar sterlin) fazla silah sağlamıştır.

Ancak kampanya sırasında Polonya'nın Ukrayna'dan tahıl ithalatına getirdiği yasak nedeniyle ilişkiler yıprandı.