Polonya Anayasa Mahkemesi yargıcı: AB'ninn müdahaleleri anayasaya aykırı

Polonya'nın yargı sistemine AB tarafından getirilen önlemler, Varşova'nın yüksek mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Polonya Anayasa Mahkemesi'nden Yargıç Stanislaw Piotrowicz, yüksek mahkeme yargıçlarını denetlemek için oluşturulan bir heyetin dağıtılması emrinin Polonya anayasasına "uyumlu olmadığını" söyledi.

Aksam.com.tr'nin Çin merkezli haber kanalı CGTN'den aktardığı habere göre, yargıç Piotrowicz Başbakan Mateusz Morawiecki liderliğindeki Varşova hükümetinden, AB'nin "Polonya'da yargının bağımsızlığını ihlal ettiğini ve Birlik hukukunun önceliği ile bağdaşmadığını" söyleyerek prosedür panelinin askıya alınmasını istedi.

Gerilim artacak beklentisi

Açıklama, Avrupa Adalet Divanı'nın, yargı dokunulmazlıklarını kaldırma veya maaşlarını kesme yetkisine sahip Polonya yüksek mahkeme yargıçlarını denetlemek üzere yeni kurulan organın derhal askıya alınmasını talep etmesinden saatler sonra geldi.

Polonya'nın bağımsız insan hakları ombudsmanı Adam Bodnar çarşamba günkü karardan sonra, "Adım adım gerçekleşen yasal bir Polexit sürecindeyiz." dedi.

AB mahkemesinin disiplin kurulunun meşruiyeti hakkında bir karar daha yayınlayacağı ve Polonya anayasa mahkemesinde yaygın olarak yasadışı kabul edilen kararın açıklanacağı bugün, çatışmanın daha da artması bekleniyor.