Polonya, ABD'de 2 milyar dolar borç aldı

Polonya, daha modern savunma ekipmanlarına yapacağı harcamaların maliyetini karşılamak üzere ABD'den 2 milyar dolar borç aldı.

Aksam.com.tr

Yabancı Askeri Finansman (FMF) programı aracılığıyla verilen bu paranın sadece ABD yapımı silahların tedarikinde kullanılması gerekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Washington, Varşova'yı NATO'nun doğu kanadının kolektif savunması için güvenliği hayati önem taşıyan "sadık bir müttefik" olarak gördüğü için bu parayı ödünç verdi.

"Komşu Ukrayna'ya uluslararası yardımın kolaylaştırılmasındaki merkezi destek rolüne ek olarak Polonya, savunma harcamalarına yaptığı güçlü yatırımlarla bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi konusundaki kararlılığını göstermiştir" denildi.

ABD, Avrupa ülkesi için iyi koşulları garanti altına almak üzere 60 milyon dolarlık ek bir sübvansiyon sağlamıştır.

Krediyle ilgili faiz oranı ve ödeme planı gibi diğer ayrıntılar henüz kamuoyuna açıklanmadı.

Modernizasyonun Desteklenmesi

Dışişleri Bakanlığı, FMF doğrudan kredisinin "en önemli" ortakları için ayrılmış bir güvenlik işbirliği aracı olduğunu söyledi.

Bu kredinin Polonya'nın askeri modernizasyon çabalarını daha da ilerletmesi ve NATO'nun savunma ve caydırıcılığının güçlendirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

Varşova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Avrupa'da artan güvenlik gerilimleri nedeniyle savunma harcamalarını arttırdı.

Bu ayın başlarında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin askeri yeteneklerini güçlendirmek için gelecek yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde dördünden fazlasını savunmaya harcayacağını açıkladı.

Ayrıca ülkenin gelişen tehditlere karşı korunmasını arttırmak için Güney Kore'den yüzlerce K239 Chunmoo çoklu fırlatma roket sistemi satın aldı.

Dışişleri Bakanlığı, "Polonya, Polonya Silahlı Kuvvetlerini önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor; çok yıllı, milyarlarca dolarlık iddialı bir savunma modernizasyon programı lehine eski Rus menşeli askeri teçhizatını elden çıkardı ... ve bölgedeki NATO misyonlarına aktif olarak katılıyor" diye yazdı.