Peşmerge silahları vermedi 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, ABD’nin DEAŞ ile mücadele kapsamında gönderdiği ağır silahları Bağdat ile çatışma ihtimaline karşı geri vermeyecek.  

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

Türkiye'nin uyarıları ve Irak Merkezi Yönetimi'nin karşı çıkmasına rağmen, bağımsızlık referandumunda ısrar eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), referandum sonrası bölgede yaşanabilecek sıcak gelişmelere karşı, silah gücünü artırıyor. IKBY'nin bu konudaki kararlılığı, başta Musul operasyonu olmak üzere DEAŞ'la mücadele sürecinde, ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun Peşmerge'ye gönderdiği silahlar konusunda yaşanan tartışmada ortaya çıktı. 

İKİ YENİ TABUR EĞİTİLECEK 

Irak Merkezi Yönetimi'nin, aralarında zırhlı araçların da bulunduğu ağır silahların koalisyon güçlerine "geri iadesi" için yaptığı çağrıya, Bölgesel Yönetim'den "ret" yanıtı geldi. Peşmerge güçlerinin başı Cemal Eminki, DEAŞ'la mücadele sürecinde gönderilen silahların geri verilmeyeceğini duyurdu. IKBY ile ABD arasındaki temaslarda, iki yeni Peşmerge taburu kurulması ve bu taburların eğitilerek silahlandırılması konusunda uzlaşıya varıldığı da açıklandı. Erbil’e yeni silahlar geliyor. 

Düzenli ordu hazırlığı  

ABD ile IKBY arasındaki paslaşma bununla da sınırlı değil. Bağımsızlık referandumu sonrası düzenli orduya geçiş hazırlığı yapan Peşmerge, olası senaryolara karşı silahlı gücünü artıracak yeni adımlar da atıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz nisan ayında, IKBY ile ABD arasında  295 milyon dolarlık silah anlaşması imzalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da satışına onay verdiği ağır silahların, yıl sonuna kadar Erbil'e teslim edilmesi planlanıyor.