Pentagon: Kabil'de havalimanı için Türkiye ile görüşüyoruz

Afganistan'a Türk koruması. Pentagon, ABD çekildikten sonra Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği için Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını, bu konuda Ankara'nın vereceği her karara da saygı duyacaklarını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği için Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki kararına saygı duyduklarını söyledi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, şartları yerine getirildiği takdirde Türkiye'nin havalimanının güvenliğini sağlayabileceği sözlerine ilişkin soruya yanıt veren Kirby, "Havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD'nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil'de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak" dedi.

TEK BAŞINA SORUMLULUK OLMAZ

Akar, NATO Savunma Bakanları toplantısında siyasi, mali ve lojistik destek sağlanması halinde Türkiye'nin Afganistan'da kalma ve havalimanına güvenlik sağlama planı olduğunu belirtmiş, bu konuda ABD'li heyetlerle görüştüklerini vurgulamıştı. Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da havalimanı konusunun tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğunu, Türkiye'nin destek sorumluluğunu tek başına yerine getiremeyeceğini söylemişti.