Pasifik'te yüksek tansiyon... Çin'den silah misillemesi

ABD ile Tayvan arasındaki 500 milyon dolarlık silah anlaşması Asya Pasifik'te tansiyonu yükseltti. Çin, Tayvan Boğazı yakınlarına 32 uçak ve 9 savaş gemisi gönderdi.

ABD'nin Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'a 500 milyon dolar değerinde F-16 kızılötesi arama takip sistemi ve ilgili ekipmanın satışını onaylaması bölgede gerilimi tırmandırdı. Washington yönetiminin Tayvan'a silah satışını ve askeri ilişkilerini kesmesini isteyen Çin'den misilleme geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı söz konusu ekipmanın bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyeceğini iddia etse de Çin'in tepkisi sert oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Washington'a "kararı derhal geri çekmesi" çağrısında bulunurken Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Zhang Xiaogang ise silah satışına kesinlikle karşı olduklarını, anlaşmayı ülkenin içişlerine "ağır bir müdahale" olarak değerlendirdi. Xiaogang, anlaşma için "Tek Çin ilkesini ihlal eden iğrenç bir eylem" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE SAVAŞ ALARMI

Askeri anlaşmanın ardından Çin Denizi'nde hareketli saatler yaşandı. Tayvan Savunma Bakanlığı, iki gündür Ada çevresinde Çin'e ait 32 askeri hava aracı ve 9 savaş gemisinin tespit edildiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında 32 hava aracından 20'sinin, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu belirtildi. Tayvan ise Çin'in ihlali sonrası alarm durumuna geçerek, füze sistemlerini aktif hale getirdiğini duyurdu.