Paris'te saldırıyı kim yaptı, Paris'te kaç kişi öldü?

Fransa'da başkenti Paris'te üst üste saldırılar düzenlendi. Türkiye'deki G-20 zirvesi öncesi Paris kana bulandı. Peki ama Paris'te saldırıları kim yaptı? Paris'te kaç kişi öldü?

Fransa'da başkent  Paris'te eş zamanlı 7 noktada saldırılar düzenlendi. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi ve teröristlerin kaçmasını önlemek için sınırlar kapatıldı. Fransa'daki saldırılarda ölü ve yaralı sayıları açıklandı. Fransa'daki saldırıları kimin düzenlediği hakkında önemli bilgiler elde edildi.

PARİS'TE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Paris'te 13 Kasım 2015 Cuma günü akşam saatlerinde art arda meydana gelen 6 ayrı saldırıda ölü sayısının artmasından endişeleniliyor. Savcılık kaynakları, ilk belirlemelere göre 120'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda, yaklaşık 200 kişinin yaralandığını ve bunların 80'inin durumunun ağır olduğunu bildirdi. Ancak bazı kaynaklar ölü sayısının 160'ın üzerinde olduğunu açıkladı.

Polis kaynakları, saldırganların sayısının sekiz olduğunu ve tamamının etkisiz hale getirildiğini belirtirken, saldırıların bilançosuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

PARİS'TEKİ SALDIRIYI KİM YAPTI?

Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırıları IŞİD terör örgütü üstlendi. IŞİD'e yakın sitelerden yapılan açıklamada saldırıların 'Avrupa'nın 11 Eylül'ü' olduğu ifade edildi. Paris'te konser salonundaki sladırgan daha fazla rehine öldürmeden polis operasyonuyla yakalandı. Saldırgan tutuklandığı an ben bir "İŞİD üyesiyim" diye bağırdığı açıklandı.

Daha önce dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı saldırıları üstlenen terör örgütü IŞİD’den henüz bir açıklama gelmezken, terör örgütüne yakın sosyal medya hesapları ve internet sayfaları saldırıdan memnun görünüyor. Paylaştıkları video ve fotoğraflarla saldırıdan memnuniyetini dile getiren hesaplar, saldırıyı Fransa’nın Cezayir’i işgali olarak göstermeye çalışsa da gerçek farklı. Sözde geçmişte yaşanan acılar üzerinden terör saldırısını aklamaya çalışan IŞİD taraftarları, bu şekilde olaya meşruiyet kazandırmak için uğraşıyor. Saldırıyla ilgili akıllara gelen ilk örgüt olan IŞİD, koalisyon uçaklarının yaptığı saldırılarda büyük zarar görmüştü. Fransa’nın büyük destek verdiği saldırılarda onlarca militanını kaybeden IŞİD’in intikam peşinde olabileceği zannediliyor.

Saldırıyı kimin yaptığı konusunda ikinci bir seçenek...

Fransa saldırılarında akıllara gelen bir başka isim ise Suriye rejimi. Esad’sız bir Suriye planından geri adım atmayan Fransa, muhaliflere desteğini sürdürüyordu. En son 29 Eylül’de bir kez daha "Esad çözümün bir parçası olamaz" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Katar ve Türkiye ile birlikte ilk günkü çizgisini koruyan 3 ülkeden biriydi.

Öte yandan 2013 yılında Reyhanlı’da yaşanan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Esad rejimi yanlısı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantısı tespit edilmişti. Türkiye’ye bir gözdağı vermek isteyen Suriye gizli servisinin benzer bir adımı Fransa karşısında da atabileceği veya IŞİD gibi taşeron bir örgüt üzerinden yaptırabileceği tahmin ediliyor.

HOLLANDE: "PARİS SALDIRISINI IŞİD YAPTI"

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris saldırılarının sorumlusunun terör örgütü IŞİD olduğunu açıkladı.

Paris saldırılarının plan ve organizasyonunun ülke dışında yapıldığını söyleyen Hollande, eyleme Fransa içinden yardım edildiğini belirtti.

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ

Paris'te gerçekleştirilen kanlı terör eylemini İŞID resmi olarak üstlendi. 

Yapılan açıklamalarda ilk bulguların örgütü işaret ettiği söylenmiş fakat eylemi resmi olarak üstlenen olmamıştı. 

İŞID'e yakınlığı il bilinen twitter hesaplarından da saldırı ile ilgili paylaşımlar yapılmıştı.

PARİS'TEKİ SALDIRI ANI KAMERADA

Fransa'daki terör saldırısı kameraya böyle yansıdı

PARİS'TEKİ SALDIRI LİDERLER BÖYLE KINADI

-Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Bu zor zamanlarda Fransız halkı ile birlikteyiz. Bu dehşetli hadiseden son derece öfke duyuyoruz ve terörü şiddetle kınıyoruz. Terörün her türlüsüne karşı yapılan mücadeleleri destekliyoruz" dedi.

-Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Paris'teki saldırılara ilişkin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a gönderdiği taziye mesajında, hayatını kaybedenler için derin üzüntü içinde oldukları ve saldırıyı şiddetle kınadıkları ifade edildi.

-Almanya lideri Merkel yaptığı yazılı açıklamada, Paris'ten gelen haber ve görüntülerden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu vurgulayarak, ''Kalbim, muhtemelen bir terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları ve Paris'teki tüm insanlarla beraber. Fransa hükümetiyle irtibat halindeyiz ve kendilerine Almanya'daki insanların Fransa ile dayanışma içerisinde olduğunu ilettik'' ifadelerini kullandı

-Barack Obama, “Fransız halkı tarih boyunca birçok kere ABD ile omuz omuza durmuştur. Şunu çok net vurgulamak isteriz ki terör ve aşırıcılığa karşı savaşta onlarla birlikteyiz. Bir kez daha masum sivillere korku vermeye yönelik çirkin bir teşebbüse tanıklık ettik. Bu sadece Paris’e yönelik, Fransa halkına yönelik bir saldırı değil, paylaştığımız tüm insanlık ve evrensel değerlere karşı bir saldırı. Fransa halkı ya da onların savunduğu değerler üzerinde korku saçabileceklerini düşünenler yanılıyor. Bu teröristleri adalet önüne çıkarmak ve halklarımızın yakasını bırakmayan her türlü terör şebekesinin peşine düşmek için Fransız halkı ve dünya genelindeki uluslarla birlikte çalışma yolunda gereken her şeyi yapacağız.” ifadelerini kullandı.

-Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Paris’te meydana gelen terör saldırılarıyla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yaptı. Davutoğlu, “#Paris'teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır. Türkiye olarak bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Teröre karşı Fransa ile dayanışma içindeyiz. Kurbanların yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerini paylaştı.

-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’teki terör saldırılarını sert biçimde kınadı, Fransa’ya başsağlığı diledi. Erdoğan, "Bu elim hadise, terörizm konusunda uzun süredir dile getirdiğimiz hassasiyetlerin ne kadar isabetli olduğunu acı bir şekilde göstermiştir" dedi. Paris’teki terör saldırılarını sert biçimde kınayan, mevkidaşına ve Fransa halkına başsağlığı dileyen Erdoğan, terörün dininin, milliyetinin, ırkının olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Teröristin terörün hepsi kötüdür. ’Senin teröristin kötü benimki iyi’ mantığını artık kenara bırakmak gerekir" diye konuştu.

TERÖRE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI

"Saldırı terör konusunda söylediklerimizi doğruluyor" diye devam eden Erdoğan, tüm dünyayı teröre karşı birlikte hareket etmeye çağırarak, "Bu elim hadise, terörizm konusunda uzun süredir dile getirdiğimiz hassasiyetlerin ne kadar isabetli olduğunu acı bir şekilde göstermiştir. Uluslararası toplum olarak terörizme karşı bir mutabakatın olması gerektiğini hep ifade ettik ve terörizme karşı mücadelemizi de hassasiyetle sürdürdük, sürdürüyoruz. Ancak artık terörizmle mücadele konusunda sözün bittiği yerde olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bunun artık ön plana çıkması gereken bir dönemde olduğunu özellikle hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Teröristlerin Paris'teki tiyatro salonuna saldırı anı

Sosyal medyada Paris için kampanya başlatıldı

Facebook, terör saldırılarında olay yerinde sağ kurtulmayı başarabilenlerin ailelerini ve arkadaşlarını haberdar edebilmesi için bir haberleşme ağı oluşturuldu. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü (Facebook Safety Check) adı altında oluşturulan network, en az 120 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sağ kurtulanların birbiriyle haberleşmesini sağlıyor. Saldırı anında bölgede bulunanların Facebook üzerinden işaretleyebildiği yer bildirimi ile sağ olduklarının anlaşılabildiği uygulama, yakınları için endişelenenlere kolaylık sağlıyor. 

Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada “Paris’te gerçekleşen olay sonucunda şok olduk ve oldukça üzgünüz. İletişim bu tür durumlarda aileler ve arkadaşlar için oldukça kritik bir durum” ifadelerini kullandı. 

Paris’teki olayların ardından ülke çapında vatandaşlar arasında da bir dayanışma gözlemleniyor. Ülkede toplu taşıma araçları patlamaların ardından çalışmazken, taksiciler ise taksimetre açmıyor. Paris’te Eyfel Kulesinin bulunduğu meydan olan Cumhuriyet Meydanı civarında ise vatandaşlar dışarıda yardıma ihtiyacı olanları ve sokakta kalanları evlerinde ağırlamak için sosyal medya üzerinden haberleşiyor.

Paris'te havayolu açık

Paris’ten İstanbul’a gelen Türkler şehirde yaşananları Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına anlattılar.

Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle bu sabah kalkan ilk uçakla saat 12.20’de İstanbul’a gelen Türkler şok yaşadıklarını söylerken Paris’te Moda Tasarımı okuyan  Merve Torregvitart evinin saldırının olduğu stadın çok yakınında olduğunu söyleyerek “ İlk haber geldiğinde büyük bir şok yaşadık. İnanılmaz ve beklenmedik bir durum oldu orada. Daha önce Charlie Hebdo gazetesini basmışlardı. Geçen gece yaşanan olayların ikisi o gazetenin olduğu yere yakındı. Ben Paris’te stadyumun yakınında oturuyorum. Şansıma patlamayı hiç duymadım. Benim oturduğum tarafa yansımadı. Ama herkes bir panik yaşadı. İlk başka tabi ki panik oldum. İlk önce tanıdığım biri var mıydı orada diye panik yaşadım. Tanıdık olmayınca bir rahatlama oldu. Üzüldük açıkçası. Ailem duydukları anda anında aradılar. İyi miyim diye kontrol ettiler “ dedi. 

Sınır kapılarının kapatıldığına yönelik bilgi için ise Merve Torregvitart “ Havalimanına hiçbir şekilde yansımadı. Halbuki Fransız Cumhurbaşkanı sınırların kapatıldığını açıklamıştı. Anladığım kadarıyla karayolunda bir kapanma oldu“diye konuştu.

Kaynak; AA-İHA-DHA