''Paralı askerler Libya'dan çıksın''

BM uzmanları, Libya'daki tüm paralı askerlerin ülkeyi acilen terk etmesini isteyerek bunun “barışçıl” seçimler için hayati bir ön koşul olduğunu bildirdi.

BM Paralı Askerlerin Kullanımına ilişkin Çalışma Grubu Başkanı Jelena Aparac ve grubun 4 üyesi Lilian Bobea, Chris Kwaja, Ravindran Daniel ve Sorcha MacLeod ortak yazılı açıklama yaptı. BM uzmanları, Rusya, Suriye, Sudan ve Çad'dan iyi eğitimli ve iyi silahlanmış paralı askerlerin bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğini ve istikrarını olumsuz etkilediğini belirtti. Paralı askerlerin ülkeden ayrılmasının çok geciktiğine işaret eden uzmanlar, onların ülkeyi terk etmesinin bu yıl içinde yapılması planlanan "barışçıl" seçimler için hayati bir ön koşul olduğunu anımsattı.

SÜREÇ İLERLEMİYOR

Aparac, "Yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya'dan çekilmesi çağrısında bulunan ateşkes anlaşmasından dokuz ay sonra, paralı askerler, özel askeri (şirketler) ve güvenlik yüklenicileri ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor" ifadesini kullandı. Aparac, söz konusu unsurların Libya'da devam eden istihdamı ve varlıklarının, barış sürecinde ilerlemeyi engellediğini vurguladı.

HANGİ GRUPLAR VAR?

Wagner: Hafter destekçisi Rus Wagner Şirketi, Kremlin Sarayı'nın yemek işini yönettiği için "Şef" lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin'e ait. Wagner Suriye'de de etkindi.

Cancavid Milisleri: Sudan'ın başkenti Darfur'daki iç savaşta soykırım yapmakla suçlanan paramiliter güç Cancavidler, Darbeci Hafter'in yanında savaşın en ön saflarında yer almıştı.

Esed milisleri: Suriye'deki rejime bağlı "Şebbiha" milisleri ile İran destekli yabancı gruplardan Fatimiyyun, Zeynebiyyun ve Kudüs tugayları saflarından çoğu Suriyeli 300 savaşçı da Hater için savaştı.

Kaniyat: Hafter'e en yakın grup olan Kaniyat Birlikleri, Terhune'ye hakim oldukları dönemde rakip gördükleri veya muhalif saydıkları aşiret ve aileleri hedef aldı.