Papa Franciscus, 4 günlük tarihi Irak ziyaretini tamamladı

Papa Franciscus, 4 günlük tarihi Irak ziyaretini tamamladı. Erbil'deki Franso Hariri Stadyumu'ndaki ayinin ardından Aylan bebeğin babası Abdullah Kurdi ile görüşen Papa, Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen törenle Irak'tan ayrıldı.

Aksam.com.tr / Ajanslar

8 Mart
09:49

Irak'taki temaslarını bitiren Papa ülkesine döndü

Irak'taki ziyaretini tamamlayan Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, İtalya'ya döndü.

Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda düzenlenen resmi veda töreniyle Papa, ülkesine uğurlandı. Papa'ya uçağa kadar Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih eşlik etti.

7 Mart
18:45

Papa, Erbil'deki Franso Hariri Stadyumu'nda ayine katıldı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak'ın Erbil kentindeki Franso Hariri Stadyumu'nda düzenlenen ayine katıldı.

7 Mart
15:29

Papa, Mesut Barzani ile görüştü

Irak'ın Erbil kentini ziyaret eden katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, eski IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani ile bir araya geldi.

7 Mart
14:46

Papa Franciscus, Barzanilerle bir araya geldi

Irak'ın Erbil kentini ziyaret eden Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus (sağda), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani (solda), IKBY Başbakanı Mesrur Barzani (ortada) ve eski IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani (sağ 3) ile bir araya geldi.

7 Mart
14:37

Papa, Iraklı Hristiyanların başkenti Karakuş'ta

Irak temaslarının üçüncü gününde Erbil'den sonra Musul'a giden Papa Franciscus, Karakuş (Hamdaniye) ilçesini ziyaret etti.

"Terörizme ve dinin manipüle edilmesine hayır diyoruz. Geçmişteki anılar, günümüzü şekillendiriyor ve bizi geleceğe yönlendiriyor."

Karakuş'taki 50 bin kişi, DEAŞ nedeniyle göç etmişti

Papa'nın "Iraklı Hristiyanların başkenti" olarak da adlandırılan Karakuş'a ziyaretinin, terör örgütü DEAŞ nedeniyle ülkeyi terk eden Hristiyanların evlerine geri dönmesine katkı sunacağı belirtiliyor.

Musul'un 32 kilometre güneydoğusundaki Karakuş, 2014 yılında terör örgütü DEAŞ tarafından işgal edilmişti. İlçedeki yaklaşık 50 bin kişi Irak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve çevre ülkelere göç etmişti.

7 Mart
10:29

Papa Franciscus, Musul'da

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Irak'ın Musul kentini ziyaret etti.

Papa Franciscus, kentteki 4 kilisenin bulunduğu Hosh Al-Bayaa Meydanı'nda ayin düzenledi.

7 Mart
09:37

Papa, Erbil'de IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Erbil kentinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Barzani, Papa'yı Erbil'de ağırlamaktan büyük onur duyduklarını belirtti.

"Din ve inanç özgürlüğüne inancımız tamdır. Oluşumlar arasındaki hoşgörü, birlikte yaşam ve birbirini kabul etme bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Tüm gücümüzle bu kültürü korumaya ve savunmaya çalışıyoruz. Her zaman diyalog ve barışın yanındayız."

7 Mart
08:21

Papa Franciscus Erbil'de

Tarihi Irak ziyaretinde üçüncü gününe giren Papa Franciscus'u taşıyan uçak Irak'ın Erbil kentine indi.

Papa, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile havalimanında bir görüşme gerçekleştirecek.

6 Mart
20:16

Papa, Bağdat'taki Mar Yusuf Kilisesi'nde ayin düzenledi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mar Yusuf Kilisesi'nde ayin düzenledi.

Papa'nın burada düzenlediği ayinde Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Iraklılar Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim de hazır bulundu.

Papa Franciscus, ayinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Dünya güç ya da iktidarla değişmez. Gücümüzün üzerinde işler yapmamız mümkün değil. Tanrı katında zengin, kardeşine merhamet edendir, kalabalıkların alkışladığı değil."

6 Mart
18:55

Irak'ta Papa'nın ziyareti nedeniyle 6 Mart "ulusal hoşgörü" günü olarak ilan edildi

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un Irak'taki temasları nedeniyle 6 Mart'ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan etti.

"Barış ve hoşgörü eksenleri Papa Franciscus ile Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani'nin tarihi görüşmesi ve antik Ur kentindeki dinler arası görüşme münasebetiyle her yıl 6 Mart'ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan ediyoruz."

6 Mart
17:23

Erbil'de "Papa Franciscus" hazırlığı

Papa Franciscus'un beklendiği Erbil'de cadde ve sokaklar, Vatikan bayrakları ve Papa posterleri ile donatıldı.

Papa'nın "Hepiniz kardeşsiniz" mesajı, reklam panolarında İngilizce, İbranice, Arapça ve Kürtçe olarak yer aldı.

6 Mart
11:38

Papa Nasiriye'deki antik Ur kentinde Kuran-ı Kerim dinledi

Papa, Irak ziyaretine, Hazreti İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılan Nasiriye vilayetindeki Ur kentinde Kuran-ı Kerim dinledi.

Papa Franciscus, Irak ziyaretinin ikinci gününde Hazreti İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılan Nasiriye vilayetindeki Ur kentindeki temaslarına devam ediyor. Papa, burada Kuran-ı Kerim dinledi. Öte yandan, Müslüman ve Yahudi cemaati temsilcileriyle bir araya geldi.

Buradaki konuşmasına Ur kentinin İbrahim Peygamber ile ilişkisinden söz ederek başlayan Papa, "Birlik, beraberlik ve iman Ur'dan başladı. Biz, İbrahim'in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz." ifadelerini kullandı.

6 Mart
09:13

Papa, Şiilerin en büyük dini mercisi Sistani ile bir araya geldi

Papa Franciscus, Irak'ta Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile "insanlığın günümüzde karşı karşıya olduğu büyük zorlukları" görüştü.

Görüşmede, çağımızda insanlığın ve ibadet yerlerinin karşılaştığı büyük zorluklar ve bunların üstesinden gelmede Allah'a olan inancın ve yüksek ahlaki değerlere bağlılığın rolü ele alındı.

Papa'nın Necef sonrası Nasiriye'deki antik Ur kentine geçmesi bekleniyor.

5 Mart
19:02

Papa Franciscus, Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni ziyaret etti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak'ın başkenti Bağdat'taki temasları sırasında Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ne ziyarette bulundu.

Herkesin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini belirten Papa, "Zorluklar Iraklıların günlük yaşamının parçası haline gelmiş. Bu zorluklardan dolayı Iraklılar ülkelerinden göç etmek zorunda kalıyor." dedi.

Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ne 2010'da düzenlenen terör saldırısında onlarca Hristiyan hayatını kaybetmişti.

5 Mart
16:46

Papa: "Kardeşçe yaşamak, gerçek diyalog ister"

Papa, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih, siyasi liderler, sivil toplum kuruluşu (STK) liderleri ve diplomatlarla görüşmesinde konuşma yaptı.

"Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız. Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister. Irak'taki dinlerin çeşitliliği ülkeyi yüz yıllar öncesinden özel konuma yükseltmişti. Ülkeyi yeniden kalkındırmak yetmez. Yeniden kalkındırmayı başarmak önemli. Yıllarca Irak için dualar ettik. Aşırıcılık ve hoşgörüsüzlük yeter. Irak'ı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irak'ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor."

5 Mart
15:10

Irak Cumhurbaşkanı Salih tarafından karşılandı

Papa Franciscus, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşılandı.

5 Mart
14:21

Başbakan Kazımi ile bir araya geldi

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda özel yetkililerin ağırlandığı salonda Papa ile bir araya geldi.

5 Mart
13:55

Papa Franciscus'u taşıyan uçak Bağdat'ta

Papa Franciscus'u taşıyan uçak, Bağdat Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptı.

5 Mart
10:00

Papa Franciscus, Irak'a gitmek üzere Roma'dan yola çıktı

Papa Franciscus, 4 günlük tarihi Irak ziyareti için Roma'daki Fiumicino (Leonardo da Vinci) Havalimanı'ndan hareket etti.

5 Mart
09:22

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Göktaş, Papa'nın Irak ziyaretini değerlendirdi

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Papa Franciscus'un Irak ziyaretinin bölgenin istikrarına olumlu katkı sağlayabileceğini, böyle bir durumun da Türkiye'yi memnun edeceğini söyledi.

* "Papa Franciscus'un, tüm zorluklara rağmen Irak'ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor."

* "Irak, bu ziyaret sayesinde son yıllarda belki de ilk kez olumlu bir hadiseyle gündem oluyor. Bu ziyaret, Irak'a her açıdan bir moral aşılayacak."

* "Papa'nın Necef'te Ayetullah Ali Es-Sistani'yi ziyaret edecek olması çok önemli. Es-Sistani, etkisi Irak sınırlarını da aşan, merci-i taklid konumunda olan önemli bir Şii âlimdir. Irak'ın istikrarına önem veren, siyaset üstü olmayı başarabilen bir şahsiyettir. Papa ve Ayetullah Es-Sistani'nin Necef'teki buluşmaları, genelde İslam ve Katoliklik, özelde de Şiiler ile Katolikler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından tarihi bir önem taşıyor."

* "Türkiye, bölgede istikrarın önemini her fırsatta vurgulayan bir ülkedir. Otorite boşluğu terör gruplarının palazlanmasına yol açıyor. Mezhepçilik ve taassup, hiç kimseye huzur getirmiyor. Papa'nın Irak ziyareti, bu gerçeklerin bir kez daha hatırlanmasına vesile olacaktır."

* "Türkiye olarak bizler, bölgemizin huzur ve istikrarından yanayız. Başta DEAŞ ve PKK olmak üzere, terörle mücadelede elimizi taşın altına koymaktan çekinmememizin sebebi de budur. Papa'nın ziyaretinin sorunsuz ve başarılı geçmesini temenni ediyoruz. Bölgenin huzur ve istikrarına katkı sağlayacak her gelişme bizleri memnun eder."

4 Mart
17:06

Papa, ziyaret öncesinde Iraklılara seslendi: "Selamunaleyküm"

Papa Franciscus, Irak ziyareti öncesinde sözlerine "Selamunaleyküm" diye başladığı bir videolu mesaj yayımladı.

"Birkaç gün sonra nihayet aranızda olacağım. Sizlerle buluşmayı, yüzlerinizi görmeyi, kadim ve seçkin bir medeniyet beşiği ülkenizi ziyaret etmeyi çok arzu ediyorum. Oraya 'tövbekâr bir hacı' olarak geliyorum."

4 Mart
12:24

Irak Cumhurbaşkanı Salih, ziyareti "tarihi" olarak nitelendirdi

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Papa Franciscus'un ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirdi.

"Bu tarihi ziyaret, tüm bileşenleriyle Irak halkına destek mesajı, insanlığın birlik ve beraberliği, hoşgörü ve aşırılıkla mücadele vurgusu anlamına gelecek."

4 Mart
11:35

Bağdat'ta güvenlik önlemleri artırıldı

Papa Franciscus'un ziyaret edeceği Bağdat'ta güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Yeşil Bölge'ye çıkan yollarda kontrol noktaları artırıldı. Sokak ve caddelerdeki asker ve polis sayısı dikkat çekti.

Öte yandan, Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı, Uluslararası Bağdat Havalimanı yolu ve kilise duvarlarına Papa'nın posterleri asıldı.

Başkentte elektrik direkleri ve duvarlara Papa Franciscus ile Ayetullah Ali el Hüseyni es Sistani'nin bir arada olduğu posterler dizildi.

3 Mart
10:00

Papa'nın Irak programı belli oldu

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Irak'ı ziyaret ediyor. Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda resmi törenle karşılanacak Papa'nın dört günlük seyahat programı belli oldu.

# Gün 1

* Havalimanında Başbakan Mustafa el Kazımi ile görüşecek.

* Yeşil Bölge'de Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından resmi törenle karşılanacak.

* Berhem Salih ile baş başa görüşmesinin ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve diplomatlarla bir araya gelecek.

* Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ne geçecek olan Papa, Katolik ve Süryani kanaat önderleriyle görüşecek ve bir konuşma yapacak.

# Gün 2

* Necef'te Şiilerin en büyük dini mercii Ayetullah Ali el Hüseyni es Sistani ile bir araya gelecek. Görüşme basına kapalı olacak.

* Nasiriye'de Hazreti İbrahim'in doğduğu yer olduğuna inanılan antik Ur kentini ziyaret edecek.

* Papa, Ur kentinde bir konuşma yapacak.

* Bağdat'ta Kildani Yusuf Katedrali'nde kutsal ayin töreni düzenleyecek.

# Gün 3

* Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanacak.

* Havalimanında Barzani ile baş başa görüşme gerçekleştirecek.

* Helikopterle Musul'a geçerek Hristiyanların çoğunlukta bulunduğu Karkuş bölgesini ziyaret edecek.

* Franso Hariri Stadyumu'nda kutsal ayin gerçekleştirecek.

# Gün 4

* Papa Franciscus, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda yapılacak veda töreni sonrası Roma'ya dönecek

14 Şubat
10:47

Kazımi: "Papa'nın ziyaretinden memnuniyet duyuyoruz"

Vatikan'ın Bağdat Büyükelçisi Mitça Liskofer, Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi ile bir araya geldi.

Kazımi, Papa'nın ziyaretinin Irak ile tüm bölgede kardeşlik ruhunu ve istikrarı sağlayacağını, ülkenin tüm katmanlarının bu ziyaretten memnuniyet duyacağını belirtti.

7 Aralık
09:21

Papa, Irak'ı ziyaret edecek

Vatikan, Papa Franciscus'un 5-8 Mart 2021 tarihleri arasında Irak'a ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Ziyaretin, Irak Cumhuriyeti ve bölgedeki yerel Katolik Kilise tarafından yapılan davet üzerine gerçekleşeceği belirtildi.