Papa Francis: ''Utancım istismarın ölçeğiyle denk''

Fransız Kadolik Kilisesindeki çocuklara yönelik cinsel istismar skandalı hakkında Papa Francis, utancını “istismarın ölçeğiyle denk'' şeklinde ifade etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Papa Francis, Fransız Kadolik Kilisesindeki çocuklara yönelik cinsel istismar hakkında kendisi ve Roma Katolik Kilisesi için, "istismarın ölçeğiyle denklikte utanç" yaşadığını dile getirdi.

Aksam.com.tr'nin AP News'ten aktardığı habere göre, Papa, Vatikan'daki düzenli görüşmesi sırasında dün yayımlanan ve 1950'den bu yana din adamları ve diğer kilise yetkilileri tarafından yaklaşık 216 bin Fransız çocuğun istismara uğradığını gösteren rapor hakkında konuştu.

Papa Francis, "Maalesef önemli bir sayı var ortada. Mağdurlara yaşadıkları travmadan dolayı üzüntümü ve acımı ifade etmek istiyorum. Kilisenin onları endişelerinin merkezine koyamayacak kadar uzun süre aciz kalması benim de utancım, bizim utancımız." dedi.

Papa, tüm piskoposları ve dini üstleri gerekli tüm önlemleri almaya çağırdı.

Papa ayrıca "Fransız rahiplere "yakınlığını ve baba desteğini" hatırlatarak Fransız Katoliklerini "kilisenin herkes için güvenli bir ev olarak kalmasını sağlamaya" çağırdı.

Bulguları yayınlayan bağımsız komisyon başkanı Jean-Marc Sauvé Salı günü, Katolik yetkililerin 70 yıla yayılan istismarı "sistematik bir şekilde" örtbas ettiğini vurgulamıştı. Kurbanlar 2.500 sayfalık belgeyi gecikmiş olarak karşılarken Fransız Katolik piskoposlar konferansının başkanı af diledi. Tahminler, Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nün ülkedeki çocukların cinsel istismarına ilişkin daha kapsamlı bir araştırmasına dayanıyordu.

Francis, Mayıs 2019'da, tüm Katolik rahip ve rahibelerin, din adamlarının cinsel istismarını ve üstlerinin karıştığı örtbas olaylarını kilise yetkililerine bildirmelerini gerektiren bir kilise yasası yayınlamıştı. Haziran'da da, her piskoposun cinsel istismar krizinin "felaketi" için sorumluluk alması gerektiğini söylemişti.