Pakistan'dan Hindistan'a misilleme: 5 Hint askerini öldürdüler

Pakistan ordusu, Keşmir'de Hint keskin nişancının okul servisini hedef alan saldırısına misilleme olarak Hindistan'a ait bir kontrol noktasını 'imha ettiğini' açıkladı.

1

Pakistan ordu sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur ve diğer yetkililer, dün Keşmir'in Pakistan'a bağlı kesiminde okul servisini hedef alan keskin nişancı ateşine misilleme olarak gece Tatta Pani köyü yakınındaki kontrol noktasının "imha edildiğini" bildirdi.

Kontrol noktasında 5 Hint askerinin öldüğünü ifade eden Gafur, Pakistan'ın "Hindistan'ın masum vatandaşlara yönelik terörizmine" daima yanıt vereceğini söyledi.

Keskin nişancı ateşinde okul servisinin şoförünün hayatını kaybettiği, çocuklardan ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Pakistan Başbakanı Şahid Han Abbasi okul servisini hedef alan saldırıyı kınayarak, "Bu tür ahlak dışı ve nedensiz eylemler, masum öğrencileri hedef alarak Cenevre Anlaşmasını ihlal etmeyi sürdüren Hindistan'ın gerçek yüzünü ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan'la birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Pakistan yerine Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke, yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaşa gitti.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan işgal ettiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

AA