Pakistan'da görevden alınan İmran Han: 'Komploya karşı savaşacağım'

Pakistan tarihinde ilk kez güvensizlik oylamasıyla görevden alınan eski Başbakan İmran Han, ülkesine karşı yabancı kaynaklı bir komplo yapıldığını söyledi. Han'ın partisi ülke genelinde mitingler yapacak.

Pakistan meclisinde yapılan güvensizlik oylaması sonucu Başbakan İmran Han hükümeti düştü. İmran Han'ın hükümeti, 174 hayır oyu aldı. Hükümet, mecliste yapılan güvensizlik oylamasında çoğunluk sınırı olan 172 oyun altında kalarak düştü. Oylamanın ardından Karaçi kentinde toplanan muhalefet destekçileri sonucu kutladı.

MÜCADELE BAŞLIYOR

Hükümetinin görevden alınmasının ardından açıklama yapan Han, ülkesine karşı yabancı kaynaklı bir komplo yapıldığını söyledi. Han, "Pakistan 1947'de bağımsız bir devlet oldu ama özgürlüğük mücadelesi bugün yabancı bir rejim değişikliği komplosuna karşı yeniden başlıyor" ifadelerini kullandı.

BUGÜN SEÇİM YAPILACAK

İmran Han hükümetinin güvensizlik oylaması sonucu görevden düşmesinin ardından bugün mecliste yeni başbakan seçilecek. Ulusal basındaki haberlere göre, güvensizlik oylaması oturumunu yöneten Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'dan (PML-N) Meclis Başkan Vekili Ayaz Sadık, boşalan başbakanlık koltuğu için adayların gerekli başvuruyu gün içinde Meclis Başkanlığı'na yapmaları gerektiğini ifade etti.

Ayaz Sadık, yeni başbakanın bugün öğleden sonra mecliste seçileceğini belirtti.

EN GÜÇLÜ ADAY ŞERİF

Ulusal Meclis kurallarına göre başbakanlık koltuğunun boşalması halinde meclisin tartışma veya başka bir iş yapmadan yeni Müslüman bir başbakan seçmesi gerekiyor. Başbakanlık için başvuran milletvekillerinden çoğunluk sınırı olan 172 ve üzerinde oy alan aday başbakan seçiliyor. Basında, PML-N lideri Şahbaz Şerif'in ülkenin yeni başbakanı olacağı iddia ediliyor.

Kriket yıldızı Başbakan

Pakistan'da 2018'de büyük bir çıkış yakalayarak iktidara gelen İmran Han hükümeti, güvensizlik oylaması sonucu görev süresini tamamlayamadan düştü. Pakistan Milli Kriket Takımı'nın eski kaptanı 69 yaşındaki Han, ülkede güvensizlik oylaması ile görevinden düşürülen ilk başbakan olarak tarihe geçti. Milli Kriket Takımı'nda ilk defa 1971'de forma giyen Han, 1976'da üniversiteden mezun olana kadar takımda kalıcı yer edinmedi. Üniversiteden sonra kriket sporuna devam eden Han, 1982'de Milli Kriket Takımı kaptanı oldu ve 1992'de Pakistan, onun kaptanlığında ilk defa Kriket Dünya Kupası'nı kazandı. Partisi 2013 genel seçimlerinde en büyük 3. parti olarak meclise girdi. 2014'te Başbakan Navaz Şerif'i seçime hile karıştırdığı gerekçesiyle suçlayan Han, başkentte aylar süren protesto gösterisi düzenledi. 2018 genel seçimlerinden ise en büyük parti olarak çıktı.