Pakistan-Hindistan krizinde yeni gelişme: Teslim etmeye hazırız

Pakistan ile Hindistan arasındaki krizde son dakika gelişmesi yaşandı. Pakistan, gözaltında tuttuğu Hint pilotu ülkesine teslim etmeye hazır olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, “Tansiyonun düşmesine yardımcı olacaksa, İslamabad yönetimi söz konusu pilotu teslim etmeye hazırdır.” diye konuştu.

1

TM Dijital Haber Merkezi

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, “Hindistan’la aralarındaki tansiyonun düşürülmesine yardımcı olacaksa, düşürülen Hindistan Hava Kuvvetlerine ait uçağın pilotunun ülkesine teslim edilebileceğini” açıkladı.

İslamabad yönetiminin barış çağrısını yineleyen Kureyşi, Pakistan’ın Geo TV kanalına yaptığı açıklamasında, “Hindistan eğer terörizm hakkında konuşmak istiyorsa, biz hazırız.” diye konuştu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, dün yaşanan uçak krizinin ardından yaptığı açıklamada Hindistan’ı diyaloğa davet ederek, “Pakistan da Hindistan da elindeki silahların yanlış kullanımının hesabını veremez. Tansiyon yükselmeye devam ederse ne olur? Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeliyiz.” demişti.

Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi ise, star.com.tr’ye yaptığı açıklamasında, “Tansiyonun yükseltilmesi gibi bir niyetimi yok; fakat Hindistan tarafından gelebilecek herhangi bir agresif tavra karşı kendimizi koruma noktasında tam anlamıyla hazırız.” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

14 Şubat’ta Hindistan’daki bir milis konvoyunu hedef alan bir bombalı saldırı gerçekleşti. 44 askerin hayatını kaybettiği saldırıda 20 asker ise yaralanmıştı. Yeni Delhi yönetimi saldırıdan dolayı İslamabad’ı suçlamış, fakat söz konusu saldırıyı kınayan Pakistan, üstüne atılan suçlamayı reddetmişti.

26 Şubat’a gelindiğinde Keşmir Kontrol Hattı’nın Pakistan tarafında hava harekatı düzenleyen Hindistan’ın bu hamlesi, iki ülke arasındaki gerginliği askerî çatışmaya dönüştürdü.

Hava sahası ihlâl edilen Pakistan, Hindistan Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağını düşürmüş ve uçaklardan birinin pilotunu gözaltına almıştı.