Ortalık fena karışacak... Televizyondan halka hitap etti

Güney Kore'de 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanının ardından sular durulmuyor. Ortalık daha da karışacak. Sıkıyönetim ilanından bu yana ikinci kez televizyondan halka hitap eden Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilanının ''idari eylem'' olduğunu savunarak, azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını bildirdi.

AA

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduğunu savunarak, azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını bildirdi.

Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim ilanından bu yana ikinci kez televizyondan halka hitap etti.

Yoon, sıkıyönetim ilanının "idari bir eylem" olduğunu, bu yüzden ayaklanma girişimi olarak değerlendirilemeyeceğini ve soruşturma konusu yapılamayacağını savundu.

"BU, YÜKSEK DÜZEYDE HESAPLANMIŞ BİR SİYASİ HÜKÜMDÜR"

Muhalefetin hükümeti felç etmesine karşın ülkeyi korumak ve devlet işlerini normalleştirmek için devlet başkanı olarak sıkıyönetim ilan etme yetkisini kullandığını ifade eden Yoon, "Bu, yüksek düzeyde hesaplanmış bir siyasi hükümdür." dedi.

"SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIM"

Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim ilanı nedeniyle azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını belirterek, "Ülkenin hükümetini felç eden, devletin anayasal düzenini akamete uğratan güçlerin ve suç gruplarının Kore Cumhuriyeti'nin geleceğini tehdit etmesini önlemek için sonuna kadar savaşacağım." ifadesini kullandı.

MUHALEFETİ, HÜKÜMETLE "ÇILGIN BİR KILIÇ DANSI SERGİLEMEKLE" SUÇLADI

Konuşmasında bir kez daha muhalefeti hükümetin faaliyetlerini engellemeye çalışmakla suçlayan Yoon, "Ana muhalefet partisinin büyük çoğunlukla hakim olduğu Ulusal Meclis, özgür bir demokrasinin anayasal düzenini yıkan bir canavara dönüştü." şeklinde konuştu.

Yoon, muhalefetin azil önergeleri ve bütçede yapmaya çalıştıkları kesintilerle hükümetin çalışmasını engelleyemeye çalıştığını, hükümete karşı "çılgın bir kılıç dansı sergilediğini" savundu.

Devlet Başkanı Yoon, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'a seçim sahtekarlığına dair kanıt bulma gerekçesiyle Ulusal Seçim Komisyonu'nun seçim sistemini kontrol etmesini istediği iddiasını doğrularken Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının sisteme sızdığı iddialarının ardından sistemin güvenilirliğe dair sorunların olduğunu ileri sürdü.

Yoon, sıkıyönetim ilanının yol açtığı rahatsızlık nedeniyle Kore halkında bir kez daha özür dilerken, "Sizinle birlikte son ana kadar savaşacağım." ifadesini kullandı.

GÜNEY KORE'DE SIKIYÖNETİM SORUŞTURMASINDA GENEL KURMAY BAŞKANI PARK GÖREVDEN ALINDI

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, soruşturmayı yürüten polis yetkilileri, acil gözaltı kararıyla tutulan polis amirlerinin tutuklanması için mahkemeye başvuracaklarını belirtti.

Söz konusu emniyet müdürleri, 3 Aralık'taki başarısız sıkıyönetim ilanı sırasında Ulusal Meclis'in polis kordonuna alınması talimatını vererek, karar için oylama yapacak milletvekillerinin Meclise girmelerini engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

Ülkede acil durum tutuklama hükümleri uyarınca polisin şüphelileri gözaltına almak ve sorgulamak için 48 saati bulunuyor.

GÜNEY KORE'DEKİ SIKIYÖNETİM KRİZİ ORDUDA DEPREME NEDEN OLDU

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından ilan edilen sıkıyönetim orduda depreme neden oldu. Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6 saat yürürlükte kalan sıkıyönetimin komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Park An-su'nun görevden alındığı bildirildi.

Park'ın adı sıkıyönetim ilanından sonra tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan bir askeri kararname ile gündeme gelmişti. Meclis oturumunda yaptığı açıklamada sıkıyönetim uygulamasını Yoon'un televizyonda yaptığı konuşmadan öğrendiğini savunan Park, siyasi faaliyetleri yasaklayan kararnamenin hazırlanmasından sorumlu olmadığını iddia etmişti. Park'ın, sıkıyönetimin kaldırıldığı gün eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'a istifasını sunduğu, ancak istifasının kabul edilmediği kamuoyuna yansımıştı.