Ortak bildiri tepkisi! Türkiye geri adım attırdı

Ukrayna Barış Zirvesi'nin ardından yayınlanan ortak bildiriye günler sonra eklenen Patrikhane ismi, Ankara'nın sert tepkisi üzerine çıkarıldı. Bakan Fidan da, moderatörlük yapacağı panele İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin de davet edildiğini öğrenince zirveyi terk etti.

MELİK YİĞİTEL

İsviçre'de 15-16 Haziran tarihlerinde yapılan Ukrayna Barış Zirvesi ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiriye Fener Rum Patrikhanesi'nin isminin zirveden günler sonra eklendiği fark edilince Türkiye hemen tepki gösterdi. Ankara'nın tepkisi sonucu Patrikane'nin isminin olmadığı yeni liste yayınlandı.

FİDAN ZİRVEDEN AYRILDI

Zirve kapsamında cumartesi günü yapılan ana oturumun ardından pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gıda güvenliği konulu panele katılacak ve Kenya Dışişleri Bakanı ile beraber moderatörlük yapacaktı. Ancak panele toplantıdan bir gün önce İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin de (GKRY) davet edildiği öğrenilince Fidan panele katılmaktan vazgeçerek zirveden ayrılıp Türkiye'ye döndü.

Hakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Radoslaw Sikorski (ortada) ve Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ile görüştü.

NATO'YA ZARAR VERECEK GİRİŞİMLERDEN RAHATSIZIZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Varşova'da Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İşbirliği Toplantısı'na katıldı. Bakan Fidan, "Gazze'deki insanlık dramının son bulması için bir an önce kalıcı ateşkesin sağlanması, tarafların masaya oturmaları gerekiyor" dedi. AB'de, Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra oluşan muazzam güvenlik endişesinin yapısal birtakım değişikliklere yol açtığını belirten Fidan, NATO'nun öncü ve asli rolünü zayıflatabilecek girişimlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Bu yöndeki bazı teşebbüslerin Türkiye'yi rahatsız ettiğini meslektaşlarına aktardığını söyleyen Fidan, Avrupa'daki diğer uluslararası örgütlerin çatısı altında vücut bulabilecek girişimlerin, transatlantik güvenliğine zarar vereceğine dikkati çektiğini kaydetti, "NATO, AB için stratejilerin domine edildiği bir yer oluyor" uyarısında bulundu.