Yılardır süren Suriye kavgası sonunda dünyanın iki kutbu arasında savaşın ayak seslerine dönüştü. Rejim tarafından yapıldığı iddia edilen Doğu Guta’ya yönelik kimyasal saldırıda 80 kişinin ölmesinin ardından İsrail’in de rejime ait Tayfur Üssü’nü vurmasının ardından başlayan yüksek tansiyon dün de devam etti. BMGK’nın kimyasal saldırıyı soruşturma talebini 12 ülkeye karşı Rusya’nın veto etmesinin ardından ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’ye ortak bir operasyonu görüşmeye başladı. ABD’nin 60 Tomahawk füzesi taşıyan Donald Cook isimli destroyeri Kıbrıs Rum kesiminden ayrılırken USS Harry Truman uçak gemisi ise Akdeniz’e sevk edildi.
FRANSA BAŞI ÇEKEBİLİR
ABD Başkanı Trump’ın son günlerde Fransa ve İngiltere’yle telefon trafiği operasyonun ‘eski müttefikler’in ortak çalışması olacağını gösteriyor. İngiltere’nin Güney Kıbrıs açıklarındaki savaş gemisi ve tormadoları karar sonrası hemen gönderebileceği belirtilirken Fransız medyasında ise Cumhurbaşkanı Macron’un proaktif davranarak ilk harekete geçen olabileceği yorumları yapıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Salı günü yaptığı açıklamada, Fransa, ABD ve İngiltere’nin nasıl bir karşılık vereceğine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde duyurulacağını söylemişti.
EN ERKEN PAZARTESİ
Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD’li yetkililer, söz konusu üç ülkenin en erken Pazartesi günü düzenlenecek bir askeri operasyon konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, her üç ülkenin de henüz nihai kararını vermediğine dikkat çekti. ABD yerine Fransa öncülüğünde yürütülecek olası bir askeri operasyonun, Rusya ile İran’a karşı duruş sergilenmesinde uluslararası birlik mesajı verebileceği belirtildi.
- İran tarafını açık açık belli etti. Olası bir saldırı durumunda Şam'ın yanında yer alacağını belirtti.
- Kremlin, twiter diplomasisinin bir parçası olmayacaklarını ve daha ciddi bir tutum beklediklerini açıkladı.
- Rus ordusu ABD'ye seslenerek "Füze atacağınıza Rakka'yı restore edin" şeklinde açıklama yaptı.
Suriye’de takke düştü Batı’nın keli göründü!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi” Ankara’da 4 Nisan’da gerçekleşti. Suriye çözümüne ilişkin Soçi’nin devamı niteliğindeki üçlü zirvede verilen olumlu mesajlar ABD ve Batılı ülkelerin adeta Suriye’deki tüm oyunlarını bozdu. Ankara zirvesinden bir gün önce yani 3 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump “Suriye’den eve dönme vakti geldi’ diye açıklama yapmıştı.
Bölgenin üç etkili lideri 4 nisanda Ankara'daki zirvede güçlü bir dayanışma mesajı vermişti.
HEMEN ÇARK ETTİ
Ancak ertesi gün gerçekleşen Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesi herşeyi değiştirdi. Beyaz Saray’dan 6 Nisan’da yapılan açıklamada bu kez ‘Trump’ın Suriye’de askerlerin bir süre daha kalması gerektiğini’ belirterek çark ettti. Suriye’de yürütülen terörle mücadele konusunda ortalarda görünmeyen Fransa Afrin harekatının başarıyla sonuçlanmasıyla bir anda sahneye çıktı.
Esad askeri üsleri boşaltıyor
ABD ve Batı bloğunun kesin saldırı kararına geçmesi an meselesiyken Suriye İnsan hakları Gözlemevi’nden Suriye rejiminin ise askeri üsleri ve havalimanlarını boşaltmaya başladığına dair haberler gelmeye başladı. İsrail medyası da rejimin lideri Beşşar Esad’ın ailesiyle birlikte Şam’daki sarayını boşalttığını iddia etti. Bir gün önce de Arap medyası aynı iddiada bulunmuştu ancak haber doğrulanmadı.
Herşeyi düşürürüz
Rusya’nın Lübnan Büyükelçisi Alexander Zasypkin, Hizbullah’a yakın El Manar televizyonuna yaptığı açıklamada “Eğer Amerikalılar bir füze ateşlerse füzeler düşürülecek” ifadelerini kullandı. Öte yandan Rus meclisinin şahin kanadından İki Rus milletvekili, Amerikan ordusunun Suriye’yi vurması halinde buna askeri bir karşılık verilmesi için Kremlin’e çağrı yaptı.
Trump’tan hem savaş hem itidal çağrısı
ABD Başkanı Trump, Suriye'den çekileceklerini açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden Rusya'yı tahrik edici mesajlar yağdırmaya başladı. 'Bekleyin, füzeler geliyor' diyen Trump'a Rusya daha aklıselim yaklaştı.
Savaş seslerini tırmandıran Trump dün attığı tweette “Rusya Suriye’ye giden füzeleri vurup düşüreceğini söylemiş. Hazır ol Rusya, çünkü füzeler geliyor. Güzel, yeni ve akıllı füzeler. Gazla halkını öldürmekten zevk alan bir hayvanla (Beşar Esad) ortak olmamalısın” dedi.
İZLERİ SİLECEKSİNİZ
Trump 40 dakika sonra bir tweet daha atıp, “Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için bir neden yok. Rusya’nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanmayı durdurun” ifadesini kullandı. Rusya’dan Trump’a yanıt ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’dan geldi. Zakharova, akıllı füzelerin “son birkaç yıldır toprakları üzerinde uluslararası terör örgütleriyle mücadele eden meşru bir hükümeti değil, teröristleri hedef alması gerektiğini söyledi. Zaharova açıklamasında Suriye’ye yönelik olası bir füze saldırısının, Doğu Guta’nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı düzenlenmediğini doğrulayan kanıtları ortadan kaldırma girişimi olabileceğini de ima etti.
PENTAGON: BİZE SORMAYIN
Trump’ın ‘tutarsız’ tweetlerinin ardından ise bu kez Pentagon bir açıklama yayınlayarak “Trump’ın sözlerini bize değil Beyaz Saray’a sorun” dedi. Bu tutum Trump ve Beyaz Saray ile savunma bakanlığı arasında Suriye stratejisi konusunda bir ikilem bulunduğu yorumlarını beraberinde getirdi.
Putin’den ilk söz: Sağduyu kazansın
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı tweetlerin ardından yaptığı ilk açıklamada “Umarım dünyada sağduyu galip gelir. Dünyadaki gelişmeler endişe verici” şeklinde konuştu. Putin, Rusya’nın uluslararası hukuktaki bütün yükümlülüklerine saygılı olduğunu ifade etti.