Ordu muhtıra verdi, Morales istifa etti

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun zorlamasıyla koltuğunu bıraktı. İstifa mektubunu Genelkurmay Başkanı’na veren Morales hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Bolviya’da 2005 yılından bu yana devlet başkanlığı koltuğunda oturan sosyalist lider Evo Morales, ülkede 20 Ekim’den bu yana devam eden ve yer yer şiddetli çatışmalara dönüşen protesto gösterilerinin ardından önceki gün ordunun zoruyla görevi bıraktı. Muhalefetin kışkırtmalarıyla gösterilerde kan döküldüğünü belirten Morales, Genelkurmay Başkanı’nın istifa çağrısına çatışmaların önüne geçmek için olumlu cevap verdiğini açıkladı. Morales dün sabaha karşı da sosyal medyada paylaşımda bulunarak, hakkında tutuklama kararı verildiğini, protestocuların da evine saldırı düzenlediğini duyurdu. 

SON SEÇİMDE YÜZDE 47 ALDI 

Geçen 20 Ekim’de oyların yüzde 47.03’ünü alarak yeniden devlet başkanı seçilen Moreles en yakın rakibi sağcı Carlos Mesa’ya yaklaşık yüzde 11 fark atmıştı. Bu tarihten itibaren başlayan sokak gösterilerinde seçimlerde hile yapıldığı öne sürülmüştü. Seçimleri izleyen Amerikan Devletleri Örgütü, usulsüzlükler olduğunu açıklarken, Moreles 10 Kasım’da yeniden seçim kararı almıştı. Buna karşın ordu Moreles’i önceki gün istifaya zorladı. 

KAÇMAK İÇİN SEBEBİM YOK 

Moreles istifasının ardından şunları söyledi: “Bolivyalıların birbirleriyle kavga ettiklerini görmek beni incitiyor. Bu ve diğer nedenlerden dolayı istifa mektubumu gönderiyorum. Bolivya halkının bilmesini isterim ki kaçmak için bir sebebim yok. Ekonomik gelişme sayesinde yaptığımız binlerce esere baksınlar.” Bolivya’da geçiş döneminin lideri ise Morales’in ikinci yardımcısı Jeanine Anez oldu. Anez’in ülkede seçim sürecini organize edeceği öğrenildi. Arjantin, Venezuela ve Küba, Moreles’in istifaya zorlanması için ‘darbe’ nitelemesi yaptı. 

ENDİŞEYLE İZLİYORUZ 

Türkiye Dışişleri, “Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasıyla sonuçlanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Türkiye, yönetimlerin demokratik süreçlerle işbaşına gelmesi ilkesine önem atfetmektedir” açıklamasını yaptı. 

Moreles geçen nisanda Başkan Erdoğan tarafından Beştepe’de ağırlanmıştı. Erdoğan, “Bolivya’nın Filistin’e verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Morales’in Golan Tepeleri tutumunu takdir ediyoruz” demişti.