'Onları alırsam beni direğe assınlar'

Davutoğlu vizelerin kaldırılması ve 6 milyar euro yardım karşılığında Türkiye'nin Yunanistan'a ulaşan tüm göçmenleri geri almasını önerdi. AB liderleri tartıştı ancak Macar Başbakanı Orban karşı çıktı.

1

Mülteci krizinin çözülmesi için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın ev sahipliğinde Belçika’nın başkenti Brükselde yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde kıran kırana bir pazarlık yaşandı.

Uluslararası haber ajansları tarafından ele geçirilen taslak karar metninde yer alan ifadeler hem TV'ler hem de ajanslar tarafından 'flaş' olarak dünyaya duyuruldu.

Türkiye'nin önerilerini içeren taslak metinde şu teklifler yer aldı:

ORBAN 'HAYIR' DEDİ, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

* AB ülkeleri, Türklere vize serbestisini Haziran 2016’dan itibaren uygulamaya koyacak.

* Türkiye’ye, daha önce belirlenen 3 milyar Euro’ya ek olarak, 2018 sonuna kadar 3 milyar euro daha mali yardımda bulunulacak.

* AB ve Türkiye, anlaşma maddelerinin uygulanması konusunda her ay düzenli görüşecek.

* Yunan adalarında kalan tüm göçmenler Türkiye’ye iade edilecek.

* Bunun karşılığında AB, Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilecek her birSuriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi kabul edecek.

* Tahliye masraflarını AB karşılayacak.

* Türkiye ve AB ülkeleri, Suriye’de siviller için ‘insani güvenli bölgeler’ kurulması için çalışacak.

AB liderleri metni tartıştı. ‘Ülkemde Müslüman göçmen istemem’ diyen Macaristan lideri Viktor Orban’ın itirazı nedeniyle uzlaşma çıkmadı.

'MÜLTECİLERİ ALIRSAM BENİ DİREĞE ASSINLAR'

Türkiye'nin'nin dün mültecilerle ilgili AB’nin 28 liderine yaptığı çözüm önerilerine Macaristan Başbakanı Viktor Orban karşı çaktı.

Orban daha önce de Suriyelilere, ''Avrupa'ya gelmeyin, Türkiye'de kalın'' çağrısı yapmıştı: ''Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihi ama biz istemiyoruz. Brüksel, Türklere tutamayacağı sözler veriyor. Türkiye’den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkelerine dağıtma planı, hayalden ibaret. Bunu hiçbir AB ülkesi uygulayamaz. Eğer ben bu plana onay verirsem, beni Budapeşte’de cadde aydınlatma direğine assınlar.''

26 AB ÜLKESİYLE VİZE KALKABİLİR

Schengen Antlaşması, 1985 yılında, o zaman 'Avrupa Topluluğu' üyesi Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini kaldırmak için imzalanmıştı. Anlaşma şu an 26 Avrupaülkesinde geçerli. Bunlar arasında AB’ye üye olmayan Lichtenstein, İsviçre, Norveç ve İzlanda da var. Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Güney Kıbrıs'ın anlaşmaya önümüzdeki yıllarda (2016'dan önce değil) dahil olması planlanıyor. AB'nin Türkiye'ye vize serbestisi tanımasıyla birlikte Türk vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz girişi prensipte mümkün olacak.

50 MİLYON EURO CEPTE KALACAK

Yılda ortalama 1 milyon kişinin Schengen vizesine başvurduğu Türkiye'de AB üyelerine seyahat için Türk vatandaşlarının ödediği yıllık vize ücreti ve diğer masrafların yaklaşık 50 milyon euro tutuyor. İktisadi Kalkınma Vakfı'nın açıkladığı son verilere göre Türkler geçen bir yılda AB ülkelerine giriş yapabilmek için 48.8 milyon euro (yaklaşık 156.6 milyon TL) ödedi.