Ön soruşturma raporu açıklandı! ''Yardım çantasını silah sandık''

İsrail ordusu, Batılı 7 yardım görevlisini öldüren saldırının ön soruşturma raporunu açıkladı. Emir komuta zincirinin bozulduğu ve yardım görevlisinin taşıdığı çantanın tüfek ile karıştırıldığı ortaya çıktı.

İsrail, ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'a bağlı 7 yardım görevlisini öldürdüğü saldırıya ilişkin hazırlanan raporu paylaştı. Gazze'deki saldırıda bir Hamas tetikçisini hedef aldığını savunan İsrail ordusu, bir dizi vahim hata yaptığını kabul etti.

ÖLDÜRENE KADAR

Rapora göre, emir komuta zinciri bozuldu ve saldırı protokolüne aykırı hareket edildi. Ordu, İHA'ları yöneten askerin, yardım görevlisinin taşıdığı çantayı silah ile karıştırdığını da aktardı. Hazırlanan ön raporda, yardım deposundan ayrılan 3 aracın Hamas'a ait olduğu değerlendirildi ve içinde silah taşındığı kanısına varıldı. Füze saldırısına onay veren ordunun araçlardan ilkinin 23.09'da, ikincisinin 23.13'te, ardından da üçüncü aracın vurulduğu belirtildi.

Rapora göre, ilk araçtan kurtulan yardım görevlileri diğer araca geçti, ardından da bu araç vuruldu. Son saldırı da bu ikinci araca yapılan saldırıdan kurtulanların geçtiği üçüncü araca yönelik düzenlendi. Saldırıdan kurtulan kişilerin geçtiği araçların da otomatik olarak hedef olarak değerlendirildiği sonucunu açıkladı.

GÖREVDEN ALINDILAR

Katliam emrini veren Albay Nochi Mendel ve bir binbaşının görevden alındığı, Tümgeneral Yaron Finkelman, Tuğgeneral Itzik Cohen ile Albay Yair Zukerman'ın ise kınadığı ifade edildi.

KATLİAM RAPORU YAYINLANDI

İsrail saldırısında Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD- Kanada ve Filistin uyruklu 7 yardım gönüllüsü öldürülmüştü.

POLONYA'DAN İSRAİL'E TAZMİNAT TALEBİ

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Szejna, Gazze'de Polonyalı yardım görevlisinin öldürülmesi üzerine İsrail büyükelçisine protesto notası verdiklerini söyledi. Polonya Başbakanı Donald Tusk ise yardım kuruluşunun çalışanlarından biri olan Polonyalı Damian Sobol'un öldürülmesi sebebiyle İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

YARDIMLAR İKİ NOKTADAN GİDECEK

World Center Kitchen yardım örgütünün 7 çalışanının öldürülmesi sonrası İsrail uluslararası baskı altına girdi. Gazze'ye 6 aydır yardımların ulaşmasını engelleyen İsrail, Gazze'ye deniz ve karadan insani yardımların ulaştırılmasını kabul etti. İnsani yardımların bölgeye Aşdod Limanı ve Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılmasına geçici olarak izin verileceği, bunun yanı sıra Ürdün üzerinden gelecek yardımların Kerem Ebu Salim (Şalom) Sınır Kapısı'ndan daha fazla geçişine imkan tanınacağı kaydedildi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin İsrail'e yapacağı bundan sonraki yardımların "sivilleri korumaya dönük adımlar atmasına" bağlı olacağını söylemişti.

MCDONALD'S'TA BOYKOT ALARMI

Amerikalı restoran zinciri McDonald's, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle boykot edilmesinin ardından İsrail'deki tüm restoranlarını yeniden satın alacağını duyurdu. Amerikalı şirket, 30 yılı aşkın süredir McDonald's'ın İsrail'deki restoranlarını işleten Alonyal ile ülke genelinde 5 bin kişinin çalıştığı 225 satış noktasının iadesi için anlaşmaya vardığını duyurdu. Alonyal'ın İsrail askerlerine binlerce bedava yemek dağıtması bölgede ağır şekilde eleştirilmesine ve gittikçe yayılan bir boykota hedef olmasına yol açmıştı.