Omikron dünyayı yeniden kapatıyor

89 ülkede tespit edilen Omikron nedeniyle birçok ülke seyahat kısıtlaması getirdi, önlemleri sıkılaştırdı. İsrail, Türkiye dahil 11 ülkeyi kırmızı listeye aldı, Hollanda'da 4 haftalık tam kapanma başladı.

Dünya yeni varyant alarmında. İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim insanları, Omikron'un Delta ve diğer varyantlara göre yetersiz ve verimsiz bir şekilde kendini insan akciğerlerinde çoğalttığı için 'ciddi hastalık' riskinin düşük olduğunu açıkladı. Ancak diğer yandan 2 doz aşının Omikron varyantı üzerinde etkisinin düştüğü ve üçüncü doz aşının kısa vadede Omikron üzerinde etkili olacağını vurgulandı. Ülkede yapılan başka bir araştırmada ise Omikron vakalarının her iki günde bir ikiye katladığı tespit edildi.

HOLLANDA'DA EK ÖNLEMLER

Hollanda hükümeti 4 hafta okul ve işyerlerini kapattı. Spor ve kültür etkinlikleri iptal edildi. Temel gıda ihtiyaçlarının satıldığı süpermarketler ve eczaneler ise istisna tutuldu. Dün ise yeni seyahat tedbirleri hayata geçirildi. 22 Aralık itibarıyla AB ve Schengen bölgesi dışından Hollanda'ya seyahat edecek 12 yaşından büyük tüm yolcular, negatif test sonucunu ibraz etmek zorunda olacak.

DAVOS ZİRVESİ İPTAL

Omikron varyantındaki yükseliş Davos'u da vurdu. Sky'ın haberine göre 17-21 Ocak tarihleri arasında İsviçre'nin Davos kentinde yapılacak olan Dünya Ekonomik Forumu iptal edildi. Yapılan açıklamada toplantının yaz ayları başında yapılmasının planlandığı belirtildi.

İSRAİL'DEN 11 ÜLKEYE YASAK

İsrail, ABD'nin yanı sıra İtalya, Almanya, Belçika, Macaristan, Kanada, Fas, Portekiz, İsviçre ve Türkiye'yi kırmızı listeye aldı. Fransa'nın ardından Almanya da İngiltere'ye seyahat yasağı getirdi. Belçika'da, 5-11 yaş aralığındaki çocuklara aşı başladı. Norveç eve kapanırken, Danimarka'da sinemalar, eğlence parkları ve tiyatrolar ile diğer kültür ve aktivite tesisleri kepenk indirdi.

İKİ ÜLKEDE ÇOCUKLARA YANLIŞ AŞI VURULDU

Fransa'nın Le Mans kentinde, 18 Aralık'ta 6 çocuğa, olması gerekenden farklı ve fazla dozda aşı yapıldığı belirtildi. Açıklamada, 5-11 yaşlarındaki çocuklara normalde 10 miligramlık Pfizer pediatrik, 12 yaşından itibaren ise 30 miligram Pfizer Comirnaty aşıları uygulandığı ancak söz konusu 6 çocuğa 20 miligram Pfizer Comirnaty yapıldığı aktarıldı. Şu ana kadar çocukların 5'inde henüz yan etki görülmediği, 1 çocuğun ise yorgunluk ve ağrı yaşadığı ifade edildi. Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde ise çok sayıda çocuğa, ülkedeki Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) tarafından 5-11 yaş arası için izin verilen BioNTech-Pfizer yerine 30 yaş altı için tavsiye edilmeyen Moderna uygulandığı bildirildi.

3. DOZ YENİ VARYANTTAN KAÇABİLİR

BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, Omikron'a ilişkin Fransız Le Monde gazetesine açıklamalarda bulundu. Şahin, "Üçüncü doz aşıyı olan kişiler bile Omikron'u bulaştırabilir" diyerek, yeni varyantın güçlendirici aşıdan kaçabileceğini bildirdi. Şahin BioNTech aşısının üçüncü dozunun her türlü hastalığa karşı yüzde 70-75 oranında koruyuculuk sağladığını, ciddi hastalıkta bu oranın çok daha yüksek olacağını vurguladı.