İnsan Hakları İzleme Örgütü yayımladığı raporda, Rusya ve Suriye rejim güçlerinin, Suriye'deki muhalif gruplara karşı 30 Eylül'den bu yana misket bombası kullandığını belirtti. Raporda misket bombasının Rusya ve Suriye'nin ortak operasyonlara başladığı 30 Eylül'den bu yana en az 20 defa kullanıldığı kaydedildi.
Eski Sovyet BİRLİĞİ YAPIMI
9 bölgedeki saldırılarda 35 sivilin öldürüldüğü bildirilen raporda, bunların 5'inin kadın ve 17'sinin çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca Suriye'de kullanılan misket bombalarının Rusya veya eski Sovyetler Birliği yapımı olduğunun altı çizildi.
Savaş sonrası etkisi devam ediyor
Misket bombası kullanımı uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda. Çok sayıda küçük bombadan oluşan patlayıcının bir kısmı atıldığında infilak ediyor, bir kısmı ise patlamadan çevreye yayılıyor, bu da savaştan sonra bile sivil ölümlerine sebep oluyor.
Putin'in 4 jetiyle İran’a gidecek
Aralığın sonunda İran’ı ziyaret edeceği öne sürülen Suriye lideri Beşşar Esad’ın uçağına dört Rus savaş uçağının eşlik edeceği iddia edildi. İddiaya göre Rus jetleri yaklaşan yabancı uçaklara karşı ateş açma yetkisiyle donatılmış olarak uçacak. Planlanan uçuş konusunda ABD liderliğindeki koalisyon karargahının bilgilendirildiği duyuruldu.
Konvansiyonu imzalasınlar!
İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar araştırmacısı Ole Solvang, Suriye'de sivillerin misket bombalarıyla vurulmaya devam edildiğine dikkati çekerek Suriye'nin "gelişigüzel silah kullanmama" konusunda verdiği sözünü tutmadığına işaret etti. Örgüt, ayrıca Rusya ve Suriye'den, Misket Bombaları Konvansiyonu'nu imzalamalarını istedi.